Brojne nesuglasice
180

Žustra rasprava u Evropskom parlamentu, premijer Poljske poručio: Brisel nas neće zastrašiti

V. K.
Ursula von der Leyen i Mateusz Morawiecki (Foto:Screenshot)
Ursula von der Leyen i Mateusz Morawiecki (Foto:Screenshot)
Evropski parlament danas je organizovao posebnu sjednicu na kojoj je razgovarano o problemima unutar unije, tačnije o političkom sukobu Brisela i Poljske zbog odluke Ustavnog suda ove zemlje da dodijeli primat Ustavu Poljske nad evropskim zakonima.

U uvodnom dijelu obraćanja, predstavnicima u Evropskom parlamentu obratila se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je rekla kako Evropa nikada neće dopustiti da njene vrijednosti budu ugrožene.

"Ne možemo dopustiti da naše zajedničke vrijednosti budu ugrožene. Presuda suda u Poljskoj dovodi u pitanje temelje Evropske unije. To je direktan izazov jedinstvu evropskog pravnog poretka. Ova odluka ima ozbiljne posljedice za poljski narod. Bez nezavisnih sudova, građani će imati manju zaštitu i njihova prava će biti ugrožena", rekla je Von der Leyen.

Poručila je kako se evropsko zakonodavstvo mora jednako primijeniti u svim državama.

"Ako se evropsko pravo drugačije primjenjuje u svim gradovima, EU građani se ne mogu osloniti na ista prava i računati na njih. Pri ulasku u EU, poljski narod je dao povjerenje Briselu. Očekivali su da EU brani njihova prava. Komisija je čuvarica ugovora i naša je dužnost da štitimo prava građana EU gdje god da žive. Vladavina prava je ljepilo koje drži na okupu našu uniju i ona je temelj našeg jedinstva", poručila je predsjednica Evropske komisije.

Nakon obraćanja predsjednice Evropske komisije, riječ je uzeo i premijer Poljske Mateusz Morawiecki.

"Poljska će braniti svoj suverenitet i nezavisnost svoje zemlje naspram širenja evropskih institucija. Ne možemo šutjeti kada je naša zemlja napadnuta na nepravedan način. Mi smo ponosna zemlja i prijetnje finansijskim kaznama zbog naše odluke predstavljaju ucjenu Evropske unije", rekao je Morawiecki.

Naglasio je kako je Ustav Republike Poljske najviši pravni akt zemlje te se on stoga mora zaštititi od neprihvatljivog proširenja nadležnosti Evropske unije.

Naveo je kako je Evropska unija prekoračila ovlasti koje su joj države dodijelile izvornim ugovorima te da zemlje zbog toga moraju reagovati na tu nepravdu.

"Rekao sam da integraciji unutar EU, ali ne centralizaciji Evropske unije. Poljsku nećete moći zastrašiti", rekao je Morawiecki.

Morawiecki je također uputio poruku Ursuli von der Leyen te je poručio kako je većina građana za ostanak u Evropskoj uniji, a da su to većinom glasači vladajuće partije Pravo i pravda (PiS).

"Mi smo optuženi za to da provodimo politiku koja će Poljsku udaljiti od EU, ali to nije istina. Skoro 88 posto građana je za članstvo u EU, pola od njih su naši glasači", zaključio je Morawiecki.

Predsjednica Evropske komisije uzela je riječ nakon poljskog premijera te je poručila kako je on svojim ponašanjem "potpalio" raspravu.

"Vi ste potpalili raspravu. Demokratija da bi funkcionisala mora se temeljiti na zajedničkim pravilima. To uključuje i neovisno pravosuđe, i vi zaobilazite tu raspravu. Rasprava pokazuje koliko je ozbiljna situacija", rekla je Von der Leyen.

Pored rasprave između predsjednice Evropske komisije i premijera Poljske, tokom sjednice su riječ uzeli i brojni zastupnici lijevih i desnih političkih opcija unutar Evropskog parlamenta.

Rasprava je ponovo pokazala veliko neslaganje između desničara i ljevičara. Dok su s jedne strane desničari u Evropskom parlamentu branili odluku Poljske da stavi primat Ustava naspram evropskih zakona, ljevičari su poručili kako je poljski premijer prešao granicu.

"Dolazimo iz različitih kultura i činjenica da se uspijevamo složiti u vezi s nekim stvarima je nevjerovatna. Međutim, ako je neko, ko se smatra domoljubom, doveo zemlju do ruba provalije, kao što je to uradio poljski premijer, nešto moramo preduzeti. Granica koja se ne smije prelaziti jeste ona koja se tiče neovisnosti, poštovanja drugih i vladavine prava", rekla je predstavnica Socijaldemokrata Iratxe Garcia Perez.

Nakon višesatne rasprave Evropski parlament je zaključio sjednicu, a o odlukama Ustavnog suda Poljske glasat će se na narednoj sjednici koja je zakazana za četvrtak.