Zuckerberg nakon optužbi: Nismo filantropi zbog poreza

S
SRNA
4.12.2015. u 12:44
0
16
Zuckerberg nakon optužbi: Nismo filantropi zbog poreza
0
Zuckerberg nakon optužbi: Nismo filantropi zbog poreza Mark Zuckerberg
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je da je formirao novi filantropski fond da bi misija pomaganja ljudima bila efikasnija, a ne da bi on i njegova supruga dobili poreske olakšice.
Zakerberg je saopštio ranije da će fondu "Inicijativa Chan Zuckerberg" pokloniti 99 odsto vlasničkog udjela u Facebooku, što je vrijedno 45 milijardi dolara.

Umjesto da osnuje običnu dobrotvornu organizaciju, Zuckerberg je formirao "kompaniju ograničene odgovornosti" (LLC), što će donijeti određene poreske olakšice, ali i mogućnost ulaganja novca radi ostvarivanja profita.

Kritičari smatraju da će ovakva struktura Inicijative omogućiti osnivaču Facebooka da izbjegne plaćanje poreza na prodaju svojih akcija. Oni su postavili pitanje zašto nije osnovao neprofitnu humanitarnu fondaciju.

Zuckerberg je u poruci na Facebooku objasnio da će on i njegova supruga Priscilla Chan platiti porez na kapitalnu dobit kada novi fond bude prodao njihove akcije, prenio je BBC.

"Korištenjem LLC-a umjesto tradicionalne fondacije ne dobijamo nikakve poreske olakšice pri prenošenju svojih akcija `Inicijativi Chan Zuckerberg`, nego dobijamo fleksibilnost da sprovodimo misiju na efikasniji način", napisao je Zuckerberg.

On je dodao da bi im prebacivanje akcija u tradicionalnu fondaciju momentalno donijelo poreske olakšice, ali da to nije slučaj sa LLC-om.

"Kao i svi ostali, platit ćemo porez na kapitalnu dobit kada LLC bude prodao naše akcije", dodao je osnivač Facebooka.

Cilj nove dobrotvorne organizacije je "unapređenje ljudskog potencijala i promovisanje jednakosti djece u sljedećoj generaciji".

Akcije koje posjeduju Zuckerberg i njegova supruga biće poklonjene za vrijeme njihovih života. Oni su do sada dali 1,6 milijardi dolara u filantropske svrhe, navodi se u saopćenju na Facebooku.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: