Zanimljivosti
235

Životni put Marka Zuckerberga: Novac ga nije promijenio

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: Facebook)
Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan postali su roditelji. Nedugo nakon objavljivanja te vijesti, Zuckerberg je u zvaničnom pismu objavio da osniva fondaciju u koju će uložiti 99 posto svojih dionica u kompaniji Facebook. Najzanimljiviji detalji iz života Marka Zuckerberga vjerovatno će vas iznenaditi.

Mark Zuckerberg je rođen u New Yorku, a još kao dječak pokazivao je zainteresiranost za računare. Tako je kao 12-godišnjak kreirao program za razmjenu poruka "Zucknet", koristeći program Atari Basic. Također je kodirao kompjuterske igrice za svoje prijatelje.

Dok je pohađao srednju školu kreirao je muzičku platformu, za koju su interes pokazale kompanije AOL i Microsoft, ali je Zuckerberg odbio saradnju i posao.

Ipak, nije pokazivao isključivo sklonosti prema računarima i programiranju. Kao srednjoškolac i student bavio se mačevanjem, i to veoma uspješno.

Na Harvardu je počeo studirati 2002. godine, te je već na početku studija stekao reputaciju vještog programera. Projekat Facebook je počeo sa nekoliko svojih cimera, a ubrzo je napustio studij kako bi se u potpunosti posvetio Facebooku.

Svoju sadašnju suprugu, Priscillu Chan upoznao je na fakultetu.

Prije nego što je napunio 21 godinu, njegova kompanija je vrijedila 12,7 miliona dolara. Ostalo je historija. Danas više od 1,55 milijardi ljudi koristi Facebook.

Zuckerberg intenzivno uči kineski jezik, a koliko dobro napreduje najbolje pokazuje podatak da je izdržao 30-minutni test pitanja i odgovora.

Ono po čemu je Zuckerberg naročito prepoznatljiv je skromnost. Značajan dio svog bogatstva donira, ne vozi skupocijen automobil, već VW koji košta 30.000 dolara, a osim toga redovno se druži sa svojim zaposlenicima i komunicira sa običnim ljudima.