Prevare proizvođača
62

Znamo li koje meso jedemo?

Klix.ba
Misteriozno meso, za koje naučnici nikako nisu uspjeli utvrditi porijeklo, pronađeno je u janjećem curryju u okviru istrage o prevarama u vezi sa hranom u Velikoj Britaniji.

Za potrebe novog BBC-evog dokumentarnog filma na laboratorijsko testiranje poslani su uzorci curryja i kebaba sa šest različitih lokacija u Londonu, piše Daily Mail.

Istraga je pokazala da govedina u sosu od crnog graha sadrži mnogo kokošijeg materijala, čak i krv, dok burger uopće nije sadržavao govedinu, već samo krv i goveđe srce.

Ipak, najalarmantniji je curry. "Taman kad smo pomislili da stvari ne mogu biti gore, stigao je indijski janjeći curry. On jeste sadržao meso, međutim to meso nije bila janjetina, ali ni svinjetina, piletina, govedina, jaretina ili konjetina“, rekao je glasnogovornik BBC-evog programa.

Nijednim laboratorijskim testom nije identificirano od koje životinje je to meso. Ukoliko se tome pridoda nedavno otkriće u Španiji, gdje se pseće meso koristi u pripremi hrane za kućne ljubimce, situacija postaje zabrinjavajuća.

Ovo nije prvi put da se pokreću pitanja u vezi sa hranom u Velikoj Britaniji. Prošle godine, tokom kontrole 20 janjećih curryja u West Midlandu, otkriveno je kako su svi napravljeni od jeftinije govedine, svinjetine i piletine. Četiri uzorka uopće nisu sadržavala janjetinu, a okus je skriven pomoću snažnog i začinjenog sosa.

Također, fabrika za proizvodnju mesa u Walesu optužena je za dobavljanje konjskog mesa iz Yorkshirea za kompanije koje pripremaju kebabe i burgere za stotine nezavisnih restorana.

Otkriće konjetine u proizvodima velikih kompanija, poput supermarketa Tesco i Asda, lanca restorana Burger King..., promijenilo je navike potrošača, a moguće prevare u vezi sa mesom u curryju također bi se mogle odraziti na industriju hrane.