Američka vojna komanda u Africi
0

Značajno smanjen broj ispaljenih projektila na Libiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vojna zapadna koalicija ispalila je prošle noći 10 do 12 projektila na ciljeve u Libiji, što je značajno smanjenje u odnosu na početak napada, saopćila je američka vojna komanda u Africi.

Portparol komande Vince Crowley rekao je da se broj ispaljenih raketa značajno smanjio u odnosu na prethodni dan, kada su koalicione snage napale libijske jedinice sa 110 projektila usmjerena na 22 cilja, navodi Reuters.

"Prvih 24 sata smo stvarali uslove za uspostavljanje zone zabranjenog leta a sada to stanje samo održavamo", objasnio je Crowley.

Snage libijskog vođe Moammara Gaddafija povukle su se u ponedjeljak na 100 kilometara od Benghazija nakon što je u vazdušnim napadima uništen veliki dio tenkova trupa lojalnih Gaddafijevom režimu.

Libijski pobunjenici pozdravili su nastavak vazdušnih udara zapadnih sila protiv Gaddafija, započetih prije tri dana, ali i istakli da ne žele intervenciju stranih kopnenih trupa.

"Cilj pobunjenika je osvajanje prijestonice Tripolija, ali oni žele da to ostvare bez učešća strane vojske", rekao je portparol pobunjenika Ahmed el Hasi na pres-konferenciji u Benghaziju.