Vojni Frankenstein
13

Zločin protiv estetike: Na zastarjeli oklopnjak Rusi postavili brodsku kupolu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Šta se događa kada sastavite sovjetski višenamjenski amfibijski oklopnjak iz 1950-ih i dodate brodsku topovsku kupolu? "Novo" improvizirano rusko oružje koje podsjeća na japanski amfibijski tenk iz Drugog svjetskog rata.

Snimak objavljen na internetu izaziva čuđenje, podsmijeh i zgražanje zbog svoje antiestetike. No, kako otkrivaju brojni snimci s fronta, obje vojske, uz uvođenje novih sistema, često koriste zastarjelu i recikliranu borbenu opremu.

U 2023. godini na ukrajinskom frontu može se vidjeti nekoliko primjera korištenja zastarjelog i improviziranog oružja s obje strane. Na frontu dolaze ruski tenkovi T-62, Ukrajinci već neko vrijeme koriste mitraljeze Maxim, američke 105 mm haubice M101 iz Drugog svjetskog rata i 85 mm sovjetski poljski top D-44. U bitci za Lisičansk Ukrajinci su čak upotrijebili legendarni sovjetski tenk T-34 da blokiraju jednu od saobraćajnica, koji je uklonjen s gradskog spomenika.

U isto vrijeme, danak intenzivnih borbi je visok. Uništeno je nekoliko hiljada tenkova i oklopnih vozila. Rusija stoga, uprkos pokretanju vojne industrije, otvara vrata zapečaćenih skladišta i improvizira.

Prije nekoliko dana Telegram kanalima kružile su videosnimke i fotografije "novog" ruskog oružja. Vojni stručnjaci ubrzo su shvatili da je riječ o kombinaciji oklopnog amfibijskog vozila MT-LB, koje se u Sovjetskom Savezu počelo proizvoditi pedesetih godina prošlog stoljeća, i brodske kupole s protuzračnim topom. Na snimci su vidljiva najmanje dva 'modificirana' vozila.

Nagađa se da će Rusija to vozilo koristiti za mobilnu protuzračnu odbranu od ukrajinskih dronova. Ali više od svoje namjene, privlači izgled. Korisnici društvenih mreža i komentatori nazvali su ga "zločinom protiv estetike", a prozvali su ga i "ruskim Frankensteinom". Treći pak ističu da svako oružje može biti učinkovito u postojećem sukobu.

Kreacija također podsjeća neke na japanski amfibijski tenk iz Drugog svjetskog rata, Ka-chi.

Japanski Ka-Chi (Foto: Wikicommons)
Japanski Ka-Chi (Foto: Wikicommons)

Činjenica da Rusija šalje sve stariju borbenu opremu na front mogla bi značiti da joj ponestaje modernog oružja. Prema nekim analizama trenutna proizvodnja borbene tehnike u Rusiji, posebno tenkova i oklopnih vozila, nije dostatna za potrebe na fronti. S druge strane, i na zapadu imaju problema s pronalaženjem dovoljnih količina streljiva za ukrajinsku vojsku.