Globalna pitanja
43

Zlatko Lagumdžija na skupu UN-a govorio o održivom razvoju na Zapadnom Balkanu

B. R.
Zlatko Lagumdžija među učesnicima skupa UN-a (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)
Zlatko Lagumdžija među učesnicima skupa UN-a (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)
Predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija na skupu Ujedinjenih nacija i Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" u Ženevi govorio je o održivom razvoju na Zapadnom Balkanu.

Kako su saopćili iz Fondacije, trodnevna konferencija posvećena miru i pravdi kroz implementaciju održivih razvojnih ciljeva (SDG) u organizaciji UN-a i Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" posvećena miru i pravdi, kroz ostvarivanje održivog razvoja, je okupila visoke zvaničnike UN-a i prominentne lidere iz 30 država sa četiri kontinenta.

Lagumdžija, koji je bio dugogodišnji predsjednik SDP-a i vršio nekoliko značajnih javnih funkcija, je imao izlaganja posvećena klimatskim promjenama, borbi protiv nejednakosti u sklopu održivih razvojnih ciljeva i uključivanja zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku mrežu održivog razvoja u sklopu konkretnih aktivnosti tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

Obraćanje Zlatka Lagumdžije (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)
Obraćanje Zlatka Lagumdžije (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)

Na završnom panelu kojim su okončane, kako je navedeno, programske pripreme za predstojeći Globalni Baku Forum Lagumdžija je posebno istakao važnost spremnosti specijaliziranih međunarodnih organizacija da zajedno sa Međunarodnim centrom "Nizami Ganjavi" sarađuju na definisanju novog okvira multilateralne saradnje primjerenog rastućim problemima sa kojima se svijet susreće.

Ovom prilikom je dogovoreno da se na Globalnom Baku Forumu, kako je istaknuto, održi serija razgovora i posebna panel sesija posvećena stanju na Zapadnom Balkanu, intenziviranju evroatlanstkih integracija zemalja regiona i ulogama ključnih međunarodnih aktera u tom procesu.

U razgovorima sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhonom, generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo Iweala, podsekretarom UN AIDS Winnie Byanyima, generalnim direktorom Međunarodnog crvenog krsta Robertom Mardinijem, izvršnim sekretarom UN Ekonomske komisije za Evropu Olgom Algayerovom i generalnom direktoricom Ureda UN-a u Ženevi Tatianom Valovaya, posebna je pažnja bila posvećena gorućim pitanjima sa kojima se susreću zemlje u razvoju, a posebno Zapadni Balkan.

Zajedno sa direktorom WHO-a (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)
Zajedno sa direktorom WHO-a (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)

Lagumdžija je generalnog direktora WHO-a, između ostalog, upoznao sa stanjem borbe protiv pandemije i problemima vezanim za vakcinaciju u Bosni i Hercegovini, a sa direktoricom WTO-a je razgovarao o potrebnim aktivnostima na prijemu Bosne i Hercegovine u WTO, saopćili su iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti.