Svijet
0

Ženeva: Usvojena izjava o političkoj participaciji žena

FENA
Aktivno sudjelovanje žena na svim razinama procesa odlučivanja ključno je za ostvarenje ciljeva poput ravnopravnosti spolova, razvitka i mira te jačanja demokratije i napretka društva u cjelini, temeljna je poruka Izjave o sudjelovanju žena u političkom životu, koju su u usvojile ministrice vanjskih poslova i druge visoko rangirane dužnosnice koje sudjeluju na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Izjava, koju je u ime Hrvatske predložila ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, jednoglasno je usvojena u ponedjeljak tokom radne večere kojoj je, uz hrvatsku ministricu, domaćin bila njezina švicarska kolegica Micheline Calmy-Rey, saopćeno je u utorak iz MVPEI-ja.

Ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Micheline Calmy-Rey, na marginama prvog zasjedanja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, u ponedjeljak, 19. juna 2006. godine u Ženevi, bile su domaćini radne večere žena ministrica vanjskih poslova i ostalih visoko rangiranih dužnosnica i uglednica iz zemalja članica Ujedinjenih naroda.

Uz njih dvije, izjavu su usvojile ministrica vanjskih poslova Dame Billie Miller s Barbadosa, Akiko Yamanaka iz Japana i Rita Kieber Beck iz Lihtenštajna, zamjenica mvp Urugvaja Maria Belela Herrera Sanguinetti, ministrice pravosuđa Mozambika Esperanza Machavela i Ruande Edda Mukabagwiza, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour i njezina zamjenica Mehr Khan Williams te dobitnica Nobelove nagrade za mir Wangari Mathai.

Izjavu o političkoj participaciji žena podržale su ministrice vanjskih poslova Austrije, Mađarske, Izraela, Južnoafričke Republike, Velike Britanije, Makedonije i Poljske, zamjenica premijera Španjolske i povjerenica Evropske komisije za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

"Mi, ministrice koje sudjelujemo na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava, moramo dići glas protiv svih postojećih oblika diskriminacije nad ženama i istaknuti nužnost jamčenja pune i ciljane pozornosti u cilju okončanja diskriminacije" i podzastupljenosti žena u političkom i javnom životu, stoji u izjavi.

Tekst izjave poziva vlade zemalja članica da uklone stereotipe i prepreke u cilju postizanja stvarne ravnopravnosti spolova u političkom i javnom životu te da donesu mjere za ubrzanje ostvarivanja stvarne ravnopravnosti žena, uključujući i reviziju i dopune postojećeg izbornog zakonodavstva.

"U svjetlu nesmanjenog jaza između de iure i de facto ravnopravnosti žena, pozivamo vlade na provedbu privremenih posebnih mjera kojima će se ubrzati ostvarenje tvarne ravnopravnosti žena", kaže se, među ostalim, u izjavi.

U saopćenju MVPEI-ja navodi se kako se tokom večere raspravljalo i o Deklaraciji o pravima žena ministrica, kojom se ističe potreba za usredotočenjem na ženska prava u sustavu ljudskih prava UN-a i procesu reforme UN-a, ali se napominje kako je tekst te Deklaracije još u pripremi.