{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene više nisu žrtve, one su danas lideri u svijetu

S
9.12.2011. u 19:54
0
34
Žene više nisu žrtve, one su danas lideri u svijetu
0
Tri ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir obećale su danas da će se još više zalagati za zaštitu žena u konfliktima, kako bi žene postali lideri u rješavanju sukoba.
Johnson-Sirleaf, Gbowee i Karman
Johnson-Sirleaf, Gbowee i Karman

Dan prije zvaničnog uručenja nagrade na ceremoniji u Oslu, predsjednica Liberije Ellen Johnson-Sirleaf, njena sunarodnica Leymah Gbowee i Tawakkul Karman iz Jemena rekle su novinarima da je nagrada koju su dobile dala podsticaj njihovoj borbi za prava žena, demokratiju i mir u njihovim zemljama i u svijetu.

"Svijet nas neće više držati po strani. Svijet konačno kaže: vaše vještine i sposobnosti su uvažene i spremni smo da radimo sa vama", izjavila je Gbowee, dugogodišnja aktivistkinja za zaštitu žena od silovanja.

Nobelov komitet nagradio je zalaganje ovih žena u regionima u kojima je represija raširena. Karman, jedna od ikona protestnog pokreta u Jemenu, dobila je aplauz kada je rekla da je okončan period "kada su žene bile samo žrtve".

"One su lideri. Ne samo lideri u svojim zemljama, ili lideri u borbi. One su lideri u svijetu", dodala je Karman, novinarka i članica islamiske stranke Islah. Ona je prva Arapkinja koja je dobila Nobelovu nagradu za mir.

Karman je izrazila nadu da će pobuna protiv jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha promijeniti sliku o Jemenu kao utočištu terorista.

Sirleaf, prva demokratski izabrana predsjednica u Africi, rekla je da je joj je Nobelova nagrada dala snagu da se i dalje bori za veća prava žena.

Ona ima velike zasluge za oporavak Liberije od brutalnog građanskg rata, a nagradu je posvetila afričkim ženama, naročito onima iz Liberije, koje su mnogo propatile u konfliktima.

"One su nosile teret tih sukoba, bile su izložene silovanjima, seksualnom ropstvu, a i dalje su morale da se brinu o svojoj djeci dok su njihovi muškarci ratovali", rekla je Sirleaf.

Ona je izabrana za predsjednicu 2005. godine, a u oktobru je osvojila drugi mandat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: