Podijelit će 1,5 miliona dolara
0

Tri žene dobitnice Nobelove nagrade za mir

Sarajevo-x.com/SRNA
Johnson-Sirleaf, Gbowee i Karman
Johnson-Sirleaf, Gbowee i Karman
Tri žene dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir: Ellen Johnson-Sirleaf, predsjednica Liberije, njena sunarodnica Leymah Gbowee i Tawakkul Karman, aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava i demokratiju iz Jemena.
Predsjednik norveškog odbora za Nobelovu nagradu saopštio je u petak da su one ovo priznanje dobile zbog borbe za ljudska prava i prekid nasilja u Liberiji i Jemenu, za njihovu predanu i nenasilnu borbu za sigurnost žena i jačanje ženskih prava te podsticanje njihovog učešća u izgradnji mira.

"Ne možemo postići demokratiju i trajni mir u svijetu ukoliko žene ne dobiju iste mogućnosti kao i muškarci da utječu na događaje na svim sferama društva", kazao je predsjedavaći Odbora Thorbjoern Jagland.

Nobelovu nagradu za mir za 2011. godinu u vrijednosti od 1,5 miliona dolara dobitnice će podijeliti na tri jednaka dijela.

Johnson-Sirleaf (72) je prva žena predsjednica izabrana na slobodnim izborima u jednoj afričkoj zemlji. Gbowee je mobilizirala i organizirala žene svih etničkih i religijskih skupina kako bi okončale rat u Liberiji i osigurale ženama učešće na izborima.

"U najtežim okolonostima, tokom i polsije Arapskog proljeća, Tawakkul Karman odigrala je vodeću ulogu u borbi za ženska prava, demokratiju i mir u Jemenu", saopćio je Odbor.

Karman je ujedno i prva Arapkinja koja je ikada dobila Nobelovu nagradu.

Ovim se daje snažan signal jačanju uloge žena, posebno u zemljama u razvoju.

   Norveški Nobelov odbor ove godine imao je rekordan broj od 241 kandidata.  Nagrada, diploma, medalja i ček bit će dodijeljeni 10. decembra u Oslu, na dan kada je Alfred Nobel umro.