Razlika u platama 16,2 posto
1

Žene u EU moraju raditi 59 dana više od muškaraca da bi zaradile koliko i oni

FENA
Viviane Reding
Viviane Reding
Prosječna razlika između plata muškaraca i žena u Evropskoj uniji je 16,2 posto, što znači da žene moraju raditi prosječno 59 dana više nego muškarci da bi zaradile koliko i oni, podaci su koje je u srijedu objavila Evropska komisija.

Komisija je ove podatke objavila povodom Evropskog dana platne jednakosti u EU, koji "nas podsjeća na nejednakosti u platama s kojim se suočavaju žene u EU", navodi se u saopćenju Evropske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Ona je istakla da je "princip jednake plate za jednaki rad upisan u evropske ugovore od 1957.".

Brojka od 16,2 posto predstavlja prosjek utvrđen za 2010. godinu u cijeloj Evropskoj uniji. Komisija ističe da ona znači lagano smanjenje nejednakosti u platama žena i muškaraca jer se prethodnih godina radilo o 17 posto i malo više.

Komisija smatra da ova brojka odražava prije svega utjecaj ekonomske krize, koja je posebno pogodila neke sektore kao što je građevinarstvo.

Komisija, koja podržava dobru praksu u domenu platne jednakosti, ističe neke inicijative, kao što je inicijativa njemačke medijske grupe Axel Springer da 30 posto radnih mjesta u ovoj firmi zauzmu žene, u roku od pet do 10 godina.

Komisija priprema izvještaj koji bi trebalo da bude usvojen u ljeto 2013. godine, u kojem će utvrditi primjenjuje li se direktiva iz 2006. godine o jednakosti šansi i jednakom postupanju sa ženama i muškarcima u domenu zapošljavanja i rada.