Svijet
103

Zemljotres jačine osam stepeni po Richteru pogodio Iran

Klix.ba
Izuzetno jak zemljotres pogodio je danas Iran, a mogao se osjetiti diljem Bliskog istoka. Potvrđeno je da je u Pakistanu poginulo šest osoba.

Prema prvim informacijama, zemljotres je pogodio jugoistok Irana na granici sa Pakistanom, a njegova jačina je osam stepeni po Richteru.

Prve informacije govore da je poginulo najmanje 40 ljudi, ali strahuje se da je broj puno veći.Ipak, iranske vlasti ističu da još nema zvanične potvrde da je iko smrtno stradao. Potvrđeno je da je u Pakistanu poginulo šesto osoba. Navodi se da je povrijeđeno najmanje 850 ljudi, prema do sada dostupnim informacijama. Također, ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Iran u posljednjih 40 godina. Pakistanski mediji javljaju da je u toj zemlji poginulo 12 ljudi, a 50 povrijeđeno u zemljotresu, dok je srušeno na stotine objekata.

Foto: AFP
Foto: AFP
Zemljotres je bio takve jačine da se osjetio čak i u glavnom gradu Indije New Delhiju, javljaju agencije. Epicentar je bio 86 kilometara od iranskog grada Khash, a na širem području su se nakon potresa pojavili problemi sa strujom i komunikacijskim sistemima. Na području provincije Saravan proglašeno je vanredno stanje, a pozvani su spasioci iz svih dijelova Irana. Zemljotres je pogodio veliko područje i materijalna šteta će biti ogromna.

Podsjetimo, Iran je prošle sedmice pogodio zemljotres u blizini grada Bushehra, kada je poginulo 40 ljudi, a stotine njih su povrijeđeni.