Svijet
1

U snažnom potresu na jugu Irana poginulo jedno dijete

FENA
U snažnom potresu jačine 6,2 stepena po Richteru koji je pogodio jug Irana u subotu ujutro, prema saopćenju Američkg geofizičkog centra (USGS), lokalni zvaničnici su izjavili da je poginula jedna osoba, 20 lakše povrijeđeno i da su pričinjene štete u desetak sela.

Središte potresa je izmjereno na udaljenosti 85 kilometara jugoistočno od grada Minaba (na jugu), na dubini 36,44 kilometra, u 02.08 sati, naveo je USGS u saopćenju.

Šef spasilačke jedinice iranskog Crvenog polumjeseca Mahmud Mozafar je izjavio agenciji Isna da je u potresu "20 povrijeđenih osoba, od kojih je 18 zbrinuto na mjestu nesreće, a dvije osobe su prevezene u bolnicu".

Jedan lokalni zvaničnik je izjavio da je jedno dijete poginulo u potresu.

"Regiju je pogodilo osam ponovljenih potresa", dodao je Mozafar. Prema izjavi lokalnog zvaničnika, kuće u 70 sela u ovoj regiji su oštećene.

Iranski seizmološki centar je zabilježio nekoliko ponovljenih potresa od 4,1 do 5,2 stepena, nedugo nakon potresa, čija je jačina 6,1 stepen prema Opservatoriju u Hong Kongu.

U Islamskoj Republici Iran, koja je smještena na nekoliko seizmičkih ploča, česti su razorni potresi.

Prošlog mjeseca, jugoistok Irana je pogodio snažan potres jačine 7,8 stepeni u kojem je u Iranu poginula jedna osoba i gotovo 40 u susjednom Pakistanu.