Catherine Ashton
0

"Želimo zajednički rješavati probleme"

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Prethodna godina je bila godina u kojoj smo vidjeli značajne promjene koje su međunarodnoj zajednici donijele i izazove i mogućnosti. Evropska unija se suočava s ovim izazovima. Posljednjih godina smo postali značajno više otvoreni i naša uloga i domet su rasli dok smo se postavljali kao sila dobra u našem susjedstvu i šire izjavila je u ponedjeljak u videoporuci visoka predstavnica EU i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton povodom 9. maja - Dana Evrope.

"Težnja da se izgradi snažna vanjska politika EU dobila je ogroman podsticaj pokretanjem Evropska služba za vanjske poslove (European External Action Service – EEAS) 1. januara ove godine. EEAS će predstavljati jedinstvenu platformu za projekciju evropskih vrijednosti i interesa širom svijeta. Također će predstavljati jedinstvenu adresu za sve naše partnere širom svijeta. Cilj svih ovih napora je kreiranje bolje, usklađenije zajedničke vanjske politike EU, pružanje evropskih odgovora na kompleksne globalne probleme, u saradnji s našim partnerima širom svijeta", kazala je Ashton.

Dodala je kako zna da brojne države to već dugo priželjkuju – "i sada smo u prilici da to i pružimo. Prvi put, u prilici smo da objedinimo sva sredstva koja EU ima na raspolaganju: diplomatiju, politički angažman, razvojnu pomoć, humanitarnu pomoć, ekonomsku saradnju i upravljanje građanskim i vojnim krizama. I već koristimo ove nove, veće mogućnosti u suočavanju s izazovima i prilikama koje donosi najnoviji razvoj situacije u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku".

Kazala je da je poruka iz Evrope prijateljima širom svijeta jasna: "Želimo da zajednički radimo na rješavanju nekih od najvećih izazova s kojima se svi suočavamo. Sa EEAS-om u funkciji, bit ćemo bolji i sposobniji partner. I dalje smo najveći donator i najveća trgovinska sila na svijetu, ali radimo i mnogo više, i to činimo zajedno. Podržavamo demokratske reforme u Egiptu i Tunisu, radimo zajedno s međunarodnom zajednicom na budućnosti Libije nakon Gadafija i vršimo maksimalan pritisak na represivne režime u zemljama poput Sirije kako bismo ih primorali na promjene. Mi imamo vodeću ulogu u mirovnom procesu na Bliskom Istoku, kako preko bliskih bilateralnih kontakata s našim partnerima tako i kao dio Četvorke. Borimo se protiv pirata u vodama Somalije i pomažemo izgradnju Haitija nakon katastrofalnog zemljotresa. Posredujemo između Srbije i Kosova kako bismo ostvarili trajni mir na zapadnom Balkanu i vodimo pregovore s Iranom o njihovom nuklearnom programu."

Na kraju je istakla da su 130 Delegacija EU širom svijeta partneri od povjerenja u zemljama domaćinima u svim aspektima politike EU, od vanjske i sigurnosne politike, do pitanja energetike i klimatskih promjena.

"Na Dan Evrope, Evropska unija koristi priliku da sa sjeti odakle je potekla. Međutim, iznad svega, u prilici je da vidi koliko daleko je stigla. Evropska služba za vanjske aktivnosti je otjelovljenje ujedinjenog i snažnog kontinenta. Svrha njenog postojanja je da osigura bezbjednost i stabilnost evropskim građanima, i da pomogne da se ta bezbjednost i stabilnost proširi u cijelom svijetu", zaključila je visoka povjerenica Catherine Ashton svoju poruku u povodi 9. maja, Dana Evrope.