{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz OHR-a poručuju da je ovo prilika za bh. lidere da razmisle

F
9.5.2011. u 18:14
0
5
Iz OHR-a poručuju da je ovo prilika za bh. lidere da razmisle
0
Iz OHR-a poručuju da je ovo prilika za bh. lidere da razmisle
Od prve proslave Dana Evrope 1986. godine, 9. maj je postao prilika da građani Evrope proslave pripadanje Evropi i evropskim vrijednostima. Za nas u BiH, 9. maj je prilika da razmislimo o godini u kojoj smo vidjeli potpun zastoj u cjelokupnom napretku BiH ka evropskim integracijama, saopćeno je danas iz OHR-a u povodu Dana Evrope.
Više od sedam mjeseci nakon izbora, država živi na ograničenom privremenom finansiranju, zakonodavni proces je zaustavljen i ne vidi se mogućnost formiranja vlade na državnom nivou i Parlamenta.

Sve to jasno ukazuje na potrebu da Evropska unija ostane čvrsto angažirana u zemlji i da spriječi produbljivanje krize. Evropska unija je spremna da odgovori na ove izazove. Vanjska politika EU je dobila veliki podsticaj pokretanjem Evropske službe vanjskih poslova (EEAS) 1. januara ove godine.

Služba će djelovati kao jedinstvena platforma odražavanja evropskih vrijednosti i interesa u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

EU teži osiguravanju sigurnosti i stabilnosti građanima BiH, ona želi BiH kao članicu, ali zemlja mora biti sposobna da govori jednim glasom i krene dalje sa odavno zakasnjelim reformama orijentiranim ka EU. Prvi korak u vraćanju zemlje na put ka evroatlantskim integracijama su sadržajni pregovori oko formiranja vlasti na državnom nivou.

"To će biti prvi prioritet specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka u predstojećim mjesecima", poručuju iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: