{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uloga EU-a značajna u Srbiji, na Kosovu i u BiH"

F
12.5.2011. u 08:39
0
0
"Uloga EU-a značajna u Srbiji, na Kosovu i u BiH"
0
"Uloga EU-a značajna u Srbiji, na Kosovu i u BiH"
Catherine Ashton (Foto: AP)
Uloga Evropske unije značajna je u Srbiji i na Kosovu, kao i u situaciji u Bosni i Hercegovini, ocijenila je srijedu visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton predstavljajući glavne smjernice evropske vanjske i sigurnosne politike pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu.
Ashton je navela da jedinstveni evropski nastup i iskustvo koje ima EU, nastala na poprištu velikog sukoba, važna snaga za rješavanje konflikata i kriznih situacija.

"Zato je značajna naša uloga u Srbiji i na Kosovu, i zato naš glas koji smo dobili u UN-u i koji sada imamo može odigrati svoju ulogu. Zato moramo utjecati i na lidere u BiH da podignu pogled kako ne bi mislili samo na svoje zajednice, i kako bi se bavili potrebama svoje zemlje i vidjeli svoju budućnost i EU-u", rekla je Ashton, navodi se u njenom saopćenju objavljenom u Bruxellesu.

Ashton je kazala kako je Evropa spremna da u dostizanju demokratskih vrijednosti pomogne svima koji to od nje zatraže, a prvenstveno svojim susjedima, ističući istodobno da postoji nova evropska politika prema susjedima koja podrazumijeva novi nivo ambicije i vizije, međusobnu odgovornost EU-a i susjednih zemalja, a cilj svega toga je dobrobit građana i Evrope i susjedstva.

Visoka predstavnica EU-a rekla je da "evropska akcija" u vanjskoj politici dolazi u različitim formama, kroz izravno sudjelovanje u pregovorima, preko uspostavljanja sankcija protiv režima koji živote svojih građana tretiraju kao ništavne, ili nisu spremni za promjene ka otvorenom i demokratskom društvu.

Ashton je navela i da je EU spremna angažirati se na vojnoj podršci humanitarnim potrebama, što je već primijenjeno poslije potresa na Haitiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: