Catherine Ashton
0

"Uloga EU-a značajna u Srbiji, na Kosovu i u BiH"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Uloga Evropske unije značajna je u Srbiji i na Kosovu, kao i u situaciji u Bosni i Hercegovini, ocijenila je srijedu visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton predstavljajući glavne smjernice evropske vanjske i sigurnosne politike pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu.

Ashton je navela da jedinstveni evropski nastup i iskustvo koje ima EU, nastala na poprištu velikog sukoba, važna snaga za rješavanje konflikata i kriznih situacija.

"Zato je značajna naša uloga u Srbiji i na Kosovu, i zato naš glas koji smo dobili u UN-u i koji sada imamo može odigrati svoju ulogu. Zato moramo utjecati i na lidere u BiH da podignu pogled kako ne bi mislili samo na svoje zajednice, i kako bi se bavili potrebama svoje zemlje i vidjeli svoju budućnost i EU-u", rekla je Ashton, navodi se u njenom saopćenju objavljenom u Bruxellesu.

Ashton je kazala kako je Evropa spremna da u dostizanju demokratskih vrijednosti pomogne svima koji to od nje zatraže, a prvenstveno svojim susjedima, ističući istodobno da postoji nova evropska politika prema susjedima koja podrazumijeva novi nivo ambicije i vizije, međusobnu odgovornost EU-a i susjednih zemalja, a cilj svega toga je dobrobit građana i Evrope i susjedstva.

Visoka predstavnica EU-a rekla je da "evropska akcija" u vanjskoj politici dolazi u različitim formama, kroz izravno sudjelovanje u pregovorima, preko uspostavljanja sankcija protiv režima koji živote svojih građana tretiraju kao ništavne, ili nisu spremni za promjene ka otvorenom i demokratskom društvu.

Ashton je navela i da je EU spremna angažirati se na vojnoj podršci humanitarnim potrebama, što je već primijenjeno poslije potresa na Haitiju.