Zamka, a ne utvrda
73

Zelenski: Grad Bahmut ćemo braniti, ali ne po svaku cijenu

B. H.
Trenutna situacija na položajima oko Bahmuta (Foto: Twitter)
Trenutna situacija na položajima oko Bahmuta (Foto: Twitter)
Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da će Ukrajina i dalje držati svoju višemjesečnu odbranu istočnog grada Bahmuta, ali ne po svaku cijenu

Zelenski je citiran u italijanskom dnevniku Corriere della Sera dok bjesni rasprava o tome trebaju li brojčano nadjačane snage Kijeva ostati u gradu na istoku Ukrajine, koji je rusko granatiranje gotovo uništilo.

Bahmut, u regiji Donjeck na liniji fronta, prije rata je imao 70.000 stanovnika, ali sada ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je ostalo manje od 5.000 civila.

"Da, to nije neki posebno veliki grad. Zapravo, kao i mnoge druge u Donbasu, razoren je. Važno nam je da ga odbranimo, ali ne pod svaku cijenu i da svi ne poginu", rekao je Zelenski za Corriere della Sera.

Analitičari smatraju da grad ima više simboličnu nego stratešku vrijednost kao ulaz u zapadne gradove u regiji Donjecka.

Zelenski je rekao da su ruski zapovjednici bili spremni probiti se prema gradovima Kramatorsk i Sloviansk, zapadnije u regiji Donetsk "i sve do Dnjepra."

"Oduprijet ćemo se iu međuvremenu pripremiti sljedeći protunapad", kazao je Zelenski.

Ruske snage opsjedaju Bakhmut od srpnja kada su zauzele dva velika grada sjevernije.

Ruske trupe, predvođene plaćeničkim snagama ruske Wagner grupe, su napredovale u obližnjim selima, a borbe su zahvatile sjeverne okruge. Ukrajinski vojni analitičari kažu da grad, zaštićen rijekom i šumovitim područjima, ima značaj u obuzdavanju ruskih okupacijskih snaga.

"U ovom trenutku nema razloga da ukrajinska vojska napusti Bahmut. Grad nije okružen", rekao je vojni analitičar Oleksandr Kovaleno iz ukrajinskog thinktanka Information Resistance za novinsku stranicu nv.ua.

"Bakhmut igra važnu ulogu, služi kao zamka. Devet mjeseci je crpio resurse i sredstva ruskih okupacijskih snaga. Mora se smatrati ne kao utvrda, već kao zamka", kazao je Kovaleno.