Svijet
0

Zdravstveno stanje Julije Timošenko "ozbiljno"

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Ukrajinska parlamentarna zastupnica za ljudska prava Nina Karpačova izjavila je u ponedjeljak da je zabrinuta zbog "ozbiljnog" zdravstvenog stanja opozicionerke Julije Timošenko koja je od augusta u zatvoru.

Karpačova je objasnila da je posjetila Timošenko u ćeliji u nedjelju navečer. "Stanje Julije Timošenko je vrlo ozbiljno, nije mogla čak ni da ustane s kreveta dok je razgovarala sa mnom", izjavila je zastupnica, na koju se pozvala novinska agencija.

"Treba je pregledati i liječiti izvan zatvora", ocijenila je zvaničnica, ne navodeći prirodu bolesti ukrajinske opozicionerke zbog poštivanja medicinske tajne.

Zatvorske vlasti su početkom oktobra objavile da Timošenko ima bolove u leđima i da teško hoda, potvrdivši da ovi problemi nisu smetali da bude saslušana u okviru drugih sudskih istraga koje se vode protiv nje.

Rodbina opoziconerke je kazala da ona više ne može da hoda i da je ležala na krevetu za vrijeme saslušavanja, osudivši te procedure kao "torture".

Julija Timošenko je osuuđena na sedam godina zatvora u oktobru zato što je 2009. godine, kada je bila premijerka, zaključila plinske ugovore s Rusijom koji su bili nepovoljni za njenu zemlju. Ona se žalila na presudu.