{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravko Mustač izručen Njemačkoj

F
17.4.2014. u 17:33
0
14
Zdravko Mustač izručen Njemačkoj
0
Zdravko Mustač izručen Njemačkoj
Zdravko Mustač (Foto: Al Jazeera)
Bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač predan je u četvrtak popodne u zagrebačkoj zračnoj luci njemačkim vlastima koje ga traže zbog upletenosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Minhena 1983. godine.
Mustač je u pratnji njemačkih policajaca otputovao u Minhen redovnom linijom Lufthanse u 16.50 sati.

Njemačka je putem evropskog naloga za hapšenje zatražila izručenje Mustača zbog pomaganja i poticanja na ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kraj Minhena.

Njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predan je Njemačkoj 24. januara.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odmah odobreno na zagrebačkom sudu, velikogorički sud, koji je prvi odlučivao o Mustaču, u januaru je zbog zastare odbio njegovu predaju Njemačkoj.

No, Vrhovni sud je početkom marta prihvatio žalbu porodice Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, a zatim je odlučio da će o Mustačevu izručenju iznova odlučivati Županijski sud u Varaždinu. Taj je sud odobrio izručenje krajem marta, a takvu je odluku nakon Mustačeve žalbe potvrdio Vrhovni sud prije dva dana.

Varaždinski sud je, obrazložio je Vrhovni sud, pravilno ustvrdio da se radi o kaznenom djelu ubistva po njemačkom zakonu, neovisno o pravnoj kvalifikaciji takvog djela po hrvatskom Kaznenom zakonu, te da treba primijeniti odredbu Zakona o pravosudnoj saradnji s EU, koja propisuje da se za 32 popisana kažnjiva djela ne ispituje dvostruka kažnjivost.

MUP, odnosno njegov Ured za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E., odmah je po primitku pravomoćne sudske odluke započeo pripreme za postupak predaje koja je morala biti obavljena u roku od deset dana od njezine pravomoćnosti.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat rekla je da ni njoj niti njenom branjeniku još nije dostavljena odluka Vrhovnog kojom je odbačena Mustačeva žalba na odluku varaždinskog suda o njegovom izručenju Njemačkoj.

"Ni ja niti Zdravko Mustač odluku Vrhovnog suda još nismo dobili. Strašno je da će čovjek biti već u avionu za Njemačku, a odluka još nije dostavljena", požalila se Horvat.

Ona je jučer u ime svog klijenta uputila Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijedlog za određivanje privremene mjere obustave, odnosno odgode predaje po Evropskom nalogu za hapšenje. Smatra, naime, da su odlukom varaždinskog Županijskog suda o izručenju teško prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Zdravko Mustač rođen je u Zagrebu 1942., a nakon završenoga studija ekonomije počeo je 1964. raditi u Centru Službe državne sigurnosti Zagreb. Od 1979. do 1982. bio je načelnik toga centra, a od 1982. do 1986. zamjenik republičkog sekretara za unutrašnje poslove, odnosno bio je načelnik SDS-a u Hrvatskoj.

Političko vodstvo SR Hrvatske po ključu je 1986. Mustača predložilo za novoga šefa saveznoga SDB-a u Beogradu koji je na tome mjestu ostao do početka 1991. godine. Nakon povratka u Zagreb, imenovan je zamjenikom predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP) koji je vodio Josip Manolić. Mustač je bio i zamjenik predsjednika Kriznog stožera Republike Hrvatske. Nakon ukidanja UZUP-a bio je neko vrijeme savjetnik Hrvoja Šarinića, koji je tada bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: