Regija
0

Zdravko Mustač će popodne najvjerovatnije biti predat Njemačkoj

FENA
Zdravko Mustač (Foto: Al Jazeera)
Zdravko Mustač (Foto: Al Jazeera)
Bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač najvjerovatnije će u poslijepodnevnim satima biti predat njemačkim vlastima koje ga traže zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Minhena 1983. godine, doznaje se od izvora bliskog policiji.

Taj neimenovani izvor je Hini izjavio kako će Mustač najvjerovatnije otputovati jednom od dviju poslijepodnevnih aviolinija za Minhen.

Inače, Mustača su ispred njegove porodične kuće u Svetoj Nedjelji oko 13 sati snimili okupljeni fotoreporteri kako u pratnji dvije osobe ulazi u automobil i odlazi u nepoznatom smjeru.

Neslužbene informacije da će Mustač popodne biti predan Njemačkoj ima i njegova odvjetnica Lidija Horvat, koja je u izjavi Hini kazala kako do ni njoj niti njenom branjeniku još nije dostavljena odluka Vrhovnog suda, kojom je odbačena Mustačeva žalba na odluku varaždinskog suda o njegovu izručenju Njemačkoj.

"Ni ja ni gospodin Zdravko Mustač odluku Vrhovnog suda još nismo dobili. Strašno je da će čovjek biti već u avionu za Njemačku, a odluka još nije dostavljena", požalila se Horvat.

Inače, ona je jučer u ime svog klijenta uputila Evropskom sudu za ljudska prava u Strasborugu prijedlog za određivanje privremene mjere radi obustave, odnosno odgode predaje po Evropskom nalogu za hapšenje. Smatra, naime, da su odlukom varaždinskog Županijskog suda o izručenju teško povrijeđene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Njemačko tužilaštvo traži Mustača zbog optužbi za pomaganje i poticanje na ubistvo Đurekovića.