Regija
0

Policija odvela Josipa Perkovića iz doma u Zagrebu

FENA
Josip Perković (Foto: AFP)
Josip Perković (Foto: AFP)
Bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perkovića policija je jutros odvela iz njegovog doma na zagrebačkom Pantovčaku, saznaje se od odvjetnika Ante Nobila, koji ima neslužbene informacije da bi njegov branjenik mogao u poslijepodnevnim satima biti izručen Njemačkoj.

"Policija je po Perkovića došla negdje oko 10 sati i odvela ga u nepoznato, a do mene su stigle neslužbene informacije da bi ga hrvatska policija njemačkim kolegama mogla predati poslijepodne u zagrebačkoj Zračnoj luci odakle bi redovnom Lufthansinom linijom otputovao u Minhen", kazao je Hini Nobilo.

U Njemačkoj će Perkovićevu odbranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann. Nobilo je kazao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se odbrani Perkovića, kojeg njemačko pravosuđe traži zbog upletenosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Minhena.

U policiji se za sada ne mogu dobiti nikakve informacije o Perkovićevom izručenju.

To bi izručenje, nakon pravomoćne odluke Vrhovnog suda, mogao zaustaviti samo Ustavni sud kojem se Nobilo žalio tvrdeći da su njegovom branjeniku u postupku odlučivanja o evropskom nalogu za hapšenje prekršena ljudska prava.

Mediji od jučer nagađaju da će Ustavni sud danas odlučiti o privremenoj mjeri kojom bi se zaustavilo izručenje dok se ne završi postupak pred Ustavnim sudom.