{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog trgovine bebama uhapšeno 17 osoba

F
28.1.2011. u 20:06
0
0
Zbog trgovine bebama uhapšeno 17 osoba
0
Zbog trgovine bebama uhapšeno 17 osoba
Policije Bugarske i Grčke uhapsile su ukupno 17 osoba osumnjičenih za trgovinu novorođenčadi u obje zemlje.
Akciju protiv lanca krijumčara ljudima nazvali su "Operacija bebe", a hapšenja su rezultat suradnje policija i pravosuđa Bugarske i Grčke. Akcija je pokrenuta na dojavu žene iz Bugarske, koja je rodila dijete u Grčkoj, za koje joj je bio ponuđen novac, prenosi Reuters.

Kako se djeteta nije htjela odreći, oduzeto joj je silom. U suradnji s grčkom policijom, ta je žena u koordiniranoj akciji pokazala kuću u Grčkoj, u kojoj su se obavljali porodi i preuzimala prodana djeca. Njeno dijete joj je vraćeno i trenutno njih dvoje se nalazi pod policijskom zaštitom.

Dosad je u policijskoj akciji otkriveno najmanje 14 slučajeva majki koje su pristale za novac prodati svoju novorođenu djecu. Obično se radi o trudnica, uglavnom romskog porijekla, koje bi bile prebačene iz Bugarske u Grčku, gdje bi bio obavljen porod.

Prema izvješću bugarske policije, ženama se za prodaju novorođenčadi nudilo između 18.000 i 20.000 eura, ovisno radi li se o dječaku ili djevojčici. Isto tako, cijena je varirala i s obzirom na boju kože novorođenog djeteta. Ipak, zasad postoji samo jedan otkriven slučaj u kojem je jedna žena primila novac za novorođeno dijete, a radilo se o iznosu znatno manjem od navedenog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: