|

Razotkrivena trgovina bugarskim bebama u Grčkoj

Razotkrivena trgovina bugarskim bebama u Grčkoj
0
F
FENA
25.1.2011. u 15:31
0
komentara
0

dijeljenja
Razotkrivena trgovina bugarskim bebama u Grčkoj Foto: AP
Bugarska i grčka policija razotkrile su u utorak trgovinu bugarskim bebama u Grčkoj, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov u Sofiji.
Pet osoba je uhapšeno u Varni, u istočnom dijelu Bugarske, a devet u Grčkoj u ovoj operaciji koju vlasti ovih dviju zemalja pripremaju već šest mjeseci, pojasnio je on.

Regionalni tužilac u Varni Vladimir Čavdarov, na kojega se poziva agencija BTA, izjavio je da su hapšenja izvedena u grčkom gradu Lamija, na jugoistoku zemlje, kao i u tri grada istočne Bugarske, u Varni, Burgasu i Jambolu.

Vlasti su konstatirale 14 slučajeva kada su trudne žene, uglavnom romskog porijekla, prodavale svoju djecu, rekao je tužilac.

Grčka policija je otkrila jedno novorođenče koje je bilo na raspolaganju za usvajanje tokom racije u jednom bugarskom stanu u Lamiji, dodao je on.

Djeca su rađana u jednoj bolnici u Lamiji i bila prodavana u istom gradu, kao i u Atini, Tesalonikoju, na sjeveru, i u Petri, na jugozapadu zemlje.

“Cijena beba je zavisila od spola i boje kože”, rekao je tužilac. Cijena jednog dječak iznosila je 25.000 eura za posvojitelje koji žele zaobići zakonsku proceduru, a 18.000 do 20.000 eura za djevojčicu. U većini slučajeva, majke su dobivale samo mali dio tog novca, dodao je on.

Bugarska je tražila izručenje šest osoba uhapšenih u Grčkoj, a među kojima je bugarska advokatica koja je radila na tome, rekao je tužilac Čavdarov.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.