Svijet
18

Zbog straha od panike doček Nove godine u Parizu bez vatrometa

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Javni doček Nove godine u Parizu biće organizovan uprkos vanrednoj situaciji nakon nedavnih terorističkih napada, ali ovoga puta bez spektakularnog vatrometa i ekstravagancije koja ovaj grad čini jednim od najatraktivnijih svjetskih destinacija u ovo doba godine.

Novogodišnji doček na pariskim bulevarima i najpoznatijoj aveniji na svijetu Champs-Elysees, bit će organizovan bez vatrometa i pod povećanim mjerama sigurnosti, najavile su pariske vlasti.

"Odlučili smo dočekati Novu godinu na reflektivan i trezven način", izjavila je gradonačelnica Parisa Anne Hidalgo za francuski nedjeljnik Le Journal du Dimanche.

"Organizovanje zabave je znak da nećemo popustiti nakon napada u Parizu", istakla je Hidalgo. Zbog straha da bi mogao izazvati paniku, vatromet neće biti upriličen.

Odluka je uslijedila nakon višednevnog razmatranja situacije od strane pariske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, zbog vanredne situacije koja je u ovoj zemlji proglašena nakon koordiniranih terorističkih napada na nekoliko lokacija u Parizu, u kojim je stradalo 130 osoba a nekoliko stotina ih je povrijeđeno.

Događaj u novogodišnjoj noći će svojevrsno biti najveći nakon smrtonosnih terorističkih napada.