Najdrastičnije mjere
513

Zbog koronavirusa u izolaciji cijela Italija!

Dž. L.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Italijanski premijer Giuseppe Conte proširio je mjere sprečavanja širenja koronavirusa na cijelu zemlju, javljaju italijanski mediji. Dozvoljeno će biti samo kretanje zbog posla, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima.
Premijer Conte istakao je da je najbolje za građane Italije da ostanu kod kuće, dok će putovanja biti dozvoljena samo iz poslovnih razloga ili u slučaju ozbiljne porodične nužde. Ove mjere koje stupaju na snagu u utorak, to jest sutra, dodao je Conte, uvode se kako bi se zaštitile najranjivije kategorije društva.

Premijer je objavio da se nastava odgađa najkraće do 3. aprila. Conte je poručio da se svi moraju odreći nečega za dobrobit zemlje.

Podsjećamo, do sada je bila blokirana italijanska regija Lombardija, uključujući Milan, te još 14 najteže pogođenih pokrajina u kojima živi više od 15 miliona ljudi. Međutim, sada će cijela Italija biti u izolaciji zbog masovnog širenja koronavirusa. Također se obustavljaju i sva javna okupljanja i sportski događaji u državi.

Prema ranijoj odluci italijanskih vlasti, građani su mogli napustiti regiju Lombardiju samo iz ozbiljne nužde, to jest ukoliko su imali potvrdu da moraju preći granicu iz uvjerljivih poslovnih razloga, zdravstvenih razloga ili zato što se moraju vratiti svojim kućama.

Podsjećamo, u posljednja 24 sata u Italiji je umrlo 97 osoba od koronavirusa, čime se broj umrlih u ovoj zemlji povećao na ukupno 463 osobe. Broj oboljelih porastao je za 1.797 osoba u odnosu na jučer pa tako konačan broj zaraženih u Italiji sada iznosi 9.172.

U međuvremenu italijanske bolnice suočavaju se s manjkom kreveta za zaražene koji su sada smješteni i u operacionim salama te hodnicima bolnica. Zdravstvene vlasti strahuju da će zdravstveni sistem u Italiji biti ozbiljno narušen uslijed posljedica koronavirusa.