Italija
0

Zbog klizanja kruzera ponovo obustavljena potraga za nestalim

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanske spasilačke ekipe obustavile su u petak potragu za nestalima na kruzeru Costi Concordia pošto je nasukana olupina ponovo počela kliziti, rekao je glasnogovornik spasilaca Luca Cari.

On je rekao da će spasioci održati kratak sastanak kako bi procijenili stanje i razgovarali o idućim koracima. Dodao je da ne može reći koliko se brod pomaknuo.

More oko otoka Giglije, gdje se brod nasukao prije sedmicu dana, bilo je u petak uzburkano, a vremenske prognoze najavljuju pogoršanje tokom dana.

Kompanija Carnival Corp. u čijem je vlasništvu i Costa Cruisers najavila je izmjenu sigurnosnih propisa na svojim kruzerima kako se ovakve nesreće više ne bi dogodile, prenosi Reuters.

Ronioci su prije obustave potrage pretraživali potopljeni dio nasukanog talijanskog kruzera Costa Concordia. Na snimci, koju je objavila talijanska policija, može se vidjeti kako ronioci baterijama osvijetljavaju mračno područje potopljenog dijela nasukanog kruzera kraj otoka Giglio.

Prikazano je sidro kruzera, veliko zvono s palube i donji dio broda. Spasioci su se tokom potrage za nestalima koristili manjim eksplozijama kako bi si probili put. Prema službenim izvorima potraga će trajati "koliko god to bude potrebno".

Međutim, ronioci vode bitku s vremenom jer se očekuje pogoršanje vremenskih uslova, a ekipe se pripremaju na na ispumpavanje goriva kako bi se spriječila ekološka katastrofa, javlja Reuters.

Od nasukavanja 114.500 tona teškog kruzera prošla je sedmica dana, a nade za još preživjelih imaju samo oni najoptimistični. Na kruzeru je u vrijeme nesreće bilo 4.200 ljudi i članova posade, poginulo je njih 11, a nestalima se smatraju 24 osobe.