Posada tjerala putnike da se vrate
0

FOTO+VIDEO / Objavljene podvodne fotografije potonule Costa Concordije

Sarajevo-x.com
(Foto: AFP)
Sedam dana od brodoloma luksuznog talijanskog kruzera Costa Concordia bilans je 11 mrtvih i 24 nestalih, a u javnost iz sata u sat izlaze nove šokantne informacije i snimke.

Najnoviji video u kojem jedna članica posade nakon udara u stijenu govori putnicima "Vratite se u svoje kabine" je još jedan od dokaza da kapetan Francesco Schettino nije adekvatno procijenio situaciju niti je pravovremeno naredio evakuaciju putnika.

Video je snimljen mobitelom, a postavljen je na web-stranicu talijanske Corriere della Sera. Na dramatičnoj snimci vide se putnici koji su već u jaknama za spašavanje dok im jedna od članica posade govori da se vrate u svoje kabine te da nemaju razloga za brigu.

"U ime našeg kapetana molimo vas da se vratite u svoje kabine. Završili smo popravku električnog generatora i sada je sve pod kontrolom", govori članica posade putnicima.

Iznenađuje i podatak da je kapetan sat vremena nakon udara kruzera u stijenu naručio večeru od kuhara. Postavlja se pitanje da li je kapetan, koji je optužen za masovno ubistvo bez predumišljaja i napuštanje broda, bio nesvjestan opasnosti ili se jednostavno "pravio lud".

Samo pola sata nakon što je video snimljen Schettino je naredio evakuaciju putnika što je, prema procjenama, bilo prekasno, jer se kruzer već počeo naginjati, što je otežalo spuštanje čamaca za spašavanje.

Jutros je potraga za nestalima opet obustavljena pošto je nasukana olupina ponovo počela kliziti.

Najveća briga spasilaca su vremenske prilike. More oko otoka Giglio, gdje se brod nasukao, bilo je u petak uzburkano, a vremenske prognoze najavljuju pogoršanje tokom dana.

Ronioci su prije obustave potrage pretraživali potopljeni dio nasukanog talijanskog kruzera Costa Concordia. Na snimci, koju je objavila talijanska policija, može se vidjeti kako ronioci baterijama osvjetljavaju mračno područje potopljenog dijela nasukanog kruzera kraj otoka Giglio.

Prikazano je sidro kruzera, veliko zvono s palube i donji dio broda. Spasioci su se tokom potrage za nestalima koristili manjim eksplozijama kako bi probili put. Prema službenim izvorima potraga će trajati "koliko god to bude potrebno".