Britanski Telegraph objavio video
0

VIDEO / Kapetan broda Costa Concordia bez odobrenja skrenuo s kursa

Sarajevo-x.com/FENA
Costa Concordia (Foto: AFP)
Costa Concordia (Foto: AFP)
Pier Luigi Foschi, izvršni direktor kompanije Costa Cruises, kazao je danas da je kapetan broda Costa Concordia promijenio kurs bez dopuštenja. Talijanski mediji prenose kako je moguća ekološka katastrofa.

Pier Luigi Foschi je kazao kako brodovi koji su u vlasništvu njegove kompanije imaju unaprijed programirane rute i kada skrenu s njih automatski se pali alarm.

"Ruta Coste Concordije nije tačno unesena i proračunata. Brod je skrenuo s kursa zbog kapetanovog neautorizovanog manevra koji je nama nepoznat", kazao je Foschi te dodao kako će kompanija na čijem je on čelu stati uz kapetana i pružiti mu svu moguću pomoć.

Talijanska televizija objavila je kako je jutros pronađena i šesta žrtva nasukanog kruzera. Riječ je o mušakrcu koji je bio putnik na brodu. Još uvijek se traga za 14 osoba, pet članova posade i devet putnika. Među nestalima je i jedno malo dijete.

"Nastavili smo s operacijama nakon što smo provjerili da li se brod stabilizirao“, rekao je Luca Cari, rekao je glasnogovornik vatrogasaca, i naglasio da se vjetar smirio, prestala kiša i da je more manje nemirno. Talijanski mediji prenose kako je moguća ekološka katastrofa.

Prema riječima vatrogasaca, kontrolni aparati su dozvolili spasiocima da provjere da li je krma Concordije stabilna, dok je pramac lagano nagnut naprijed. Dakle, operacije se mogu nastaviti, ali će biti prekinute dolaskom noći.

Operacije su bile obustavljene zbog oluje i talasa koji su prijetili da destabiliziraju brod dok leži na stijenama, ali koji prijeti da klizne u dubinu.

Concordia, koja je prevozila 4.229 osoba, od kojih oko 3.200 turista i oko hiljadu članova posade, udarila je u stijenu u blizini otoka Giglio u Toskani.