Poboljšanje tokom vikenda?
0

VIDEO / Zbog islandskog vulkana zatvoren zračni prostor Njemačke

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka je u srijedu odlučila zatvoriti zračni prostor na sjeveru zemlje zbog pepela koji izbacuje islandski vulkan Grimsvotn, javlja BBC.

Aerodrom u Bremenu je zatvoren u četiri sata ujutro, a u Hamburgu u pet sati. Zračni prostor iznad Berlina i Hanovera bi također mogao biti zatvoren.

Zračni saobraćaj u Norveškoj i Danskoj je poremećen. Očekuje se da će letovi u Velikoj Britaniji uskoro biti ponovo uspostavljeni nakon što je ranije zatvoren zračni prostor na sjeveru zemlje.

Također, avionski saobraćaj u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i sjevernoj Engleskoj je uveliko pogođen ovom nepogodom.

Evropski kontrolor letove Eurocontrol je izdao saopštenje u kojem se kaže da bi pepeo mogao proći dijelom Danske, Norveške i Švedske, ali bi utjecaj na letove bio vjerovatno ograničen.

Njemačke vlasti su pomno prate situaciju, rekao je BBC-jev dopisnik iz Berlina Stephen Evans.

Ovu odluka nije naišla na kritike njemačkih aviokompanija. Francuske vlasti očekuju veoma male smetnje u zračnom prevozu.

Islandski vulkan Grimsvotn je od utorka počeo izbacivati manje pepela, te se oblak spustio na otprilike 5.000 metara.

Stručnjaci kažu da se erupcija vulkana koja je počela u subotu, razlikuje od prošlogodišnje, jer su čestice koje sada dospijevaju u zrak krupnije i padaju na zemlju brže.

"Ako stvari budu tekle kao u slučaju ranijih erupcija, nadamo se da će sve biti gotovo za vikend", saopćio je Hrafnsson, ali je naglasio da je u ovakvim slučajevima "veoma teško nagađati", rekao je glasnogovornik islandske Agencije za krizne situacije Torir Hrafnsson, prenio je AFP.