{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Erupcija islandskog vulkana nije opasna za aviosaobraćaj

S
23.5.2011. u 10:12
0
2
Erupcija islandskog vulkana nije opasna za aviosaobraćaj
0
Erupcija najaktivnijeg islandskog vulkana Grimsvotn, uprkos prognozama, ipak neće izazvati smetnje u aviosaobraćaju kao što je to bio slučaj prošle godine kada je evropski zračni prostor bio zatvoren šest dana, javlja Reuters.
Vulkan Grimsvotn je eruptirao u ponedjeljak. Evropske države pažljivo prate situaciju i utjecaj erupcije na njihov zračni prostor zbog velike količine dima i pepela.

Eksperti trvde da postoje male šanse da se ponovi prošlogodišnja šestodnevna blokada aviosaobraćaja koja je najviše pogodila transatlanske letove, kada je eruptirao drugi islandski vulkan. No, i tada su eksperti tvrdili da neće biti smetnji u letovima.

Do sada je vulkan Grimsvotn najviše štete uzrokovao okolnim gradovima i selima. Dan se pretvorio u noć kada se masivni oblak dima i pepela nadvio nad ovim naseljenim područjima, te pao po zgradama i automobilima.

Oblak je stigao do glavnog grada Reykjavika u nedjelju navečer, a Uprava za civilnu avijaciju je saopštila da su male šanse za otvaranje internacionalnog islandskog aerodroma male. Aerodrom je zatvoren u ponedjeljak. Evropska organizacija za praćenje aviosaobraćaja je upozorila da se pepeo širi na jug.

"Oblak dima i pepela bi trebao stići do Sjeverne Škotske u četvrtak 24. maja. Ako se vulkanske emisije nastave istim intenzitetom, oblak bi stigao do francuskog i španskog zračnog prostora 26. maja", saopćeno je iz islandskog meteorološkog ureda.

Posljednja erupcija vulkana Grimsvotn je zabilježena 2004. godine. Bila je mnogo jača od prošlogodišnje kada je zatvoren evropski zračni prostor, kada su obustavljeni transatlanski letovi, a sve zbog bojazni da bi čestice iz vulkana mogle dospjeti u motore i uzrokovati nesreće. Tada je avioindustrija izgubila 1,7 milijardi dolara.

"Erupcija bi mogla dovesti do smetnji, ali samo određen vremenski period i na određenom prostoru. Postoje naznake da se intenzitet erupcije smanjuje, ali je ona još uvijek snažna", rekao je profesor Mangun Tumi Gudmundsson sa Univerziteta na Islandu i dodao da se radi o najaktivnijem vulkanu još od 1873. godine.

Gudmundsson i drugi ekperti za vulkane su reki da će utjecaj erupcije na letove bio dosta manji kada bi vjetrovi bili povoljniji. Oblak je dosta gust, te se najvjerovatnije neće širiti.

Aviokompanije su se žalile da su vlasti previše oprezne, te da bez pravih razloga zatvaraju zračne puteve. Do sada je na Islandu bez svojih letova ostalo 6.000 putnika.

Vulkan Grimsvotn leži na glečeru Vatnajkull na jugozapadu Islanda, najvećem glečeru u Evropi.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: