Novo otkazivanje letova
0

VIDEO / Islandski vulkan još uvijek izbacuje pepeo, ugrožen evropski zračni prostor

Sarajevo-x.com
Oblak pepela i dima koji je nastao erupcijom islandskog vulkana Grimsvoetn, stigao je do britanskog zračnog prostora i uzrokovao otkazivanje letova. Erupcija ovog vulkana je izazvala veliku zabrinutost i bojazan od ponavljanja prošlogodišnjeg haosa u zračnom saobraćaju koji je nastao nakon erupcije drugog islandskog vulkana. To je dovelo do najvećeg prekida letova u Evropi još od Drugog svjetskog rata.

Peitur Arason iz Islandskog meteorološkog ureda je rekao da vjetar nosi pepeo ka Velikoj Britaniji. Britanski operater zračne kontrole NATS očekuje da će pepeo do Škotske stići u utorak, javlja AFP.

Zbog opasnosti po zračni saobraćaj, svoje je planove promijenio i američki predsjednik Barack Obama, koji je svoju posjetu Irskoj završio dan ranije. Aviokompanija Loganair iz Glasgowa je otkazala 36 letova. Kompanija British Airways, holandski KLM, irski Aer Lingus i kompanija Easyjet su također otkazali letove u ponedjeljak koji su trebali letjeti na sjever Velike Britanije.

Međunarodni avioprevoznici također pažljivo prate situaciju. U Aziji je kompanija Air China otkazala letove prema Stockholmu, ali se drugim zračnim putevima u Evropi avionski saobraćaj i dalje normalno odvija .

Druge azijsko-pacifičke kompanije poput Cathay Pacifica, Qantasa i Singapore Airlinesa nisu prijavile probleme s letovima.

Japanska kompanija All Nippon Airways i Thai Airways prate razvoj situacije, dok kompanija ANA svoje zračne puteve pomijera na jug kako bi se izbjegao oblak pepela.

Tokom dva dana najveće erupcije u posljednjih stotinu godina, čestice pepela su se raširile većim dijelom Islanda, što je rezultiralo zatvaranjem islandskog zračnog prostora. Vjetar je nakon toga počeo nositi pepeo ka jugu.

Eksperti ističu da je pepeo nešto grublji od onog koji je nastao prošlogodišnjom erupcijom, te da se zbog toga sporije kreće. Evropski kontrolori zračnog saobraćaja su rekli da ne očekuju zatvaranje zračnih prostora u utorak.

Nakon prošlogodišnje erupcije vulkana Eyjafjoell, više od 100.000 letova je otkazano. Čak osam miliona putnika nije stiglo na svoje destinacije, a to je dovelo i do ogromnih finansijskih gubitaka, posebno u Evropi.

Upozorenje na moguće ponavljanje prošlogodišnje situacije je poslano njemačkoj Lufthansi, Air Franceu, British Airwaysu i skandinavskom SAS-u.

Brzina kojom se pepeo kreće zavisi od jačine vjetra i intenziteta erupcije. Eksperti se nadaju da će već od srijede erupcija početi smanjivati.