{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zataškavanja incidenata u nuklearkama bilo i prije

F
17.3.2011. u 13:29
0
0
Zataškavanja incidenata u nuklearkama bilo i prije
0
Zataškavanja incidenata u nuklearkama bilo i prije
Foto: AFP
Problemi u nuklearnom kompleksu Fukushima-Daiichi, u kome je došlo do niza eksplozija i požara nakon što je 11. marta teško oštećen u razornom potresu koji je pogodio Japan, samo su dio onoga što se događa već godinama u nuklearkama širom te zemlje.
Jedan od bivših radnika Kei Sugaoka koji sada živi u Kaliforniji, izjavio je za AP da je sve u vezi nuklearne industrije tajna i da informacije nisu dostupne javnosti.

Sugaoka je radio u kompeksu Fukushima Daiichi i 1989. godine kada je primjetio naprsline u cijevima za odvod pare, nakon što je alarmirao rukovodstvo, niko ništa nije uradio, a 2000. je izašao u javnost i tek tada su trojica rukovodilaca dobila otkaz.

Zbog niza skandala koji su pratili ovu japansku industrijsku granu, javnost nije uvjerena da je pravovremeno i sveobuhvatno obavještena.

- Ne verujem im, izjavio je vozač taksija u Tokiju i dodao da se uopšte ne osjeća sigurno.

Japanci još pamte niz nuklernih incidenata.

Najmanje 37 radnika je bilo izloženo nižem nivou radijacije 1997. godine kada je došlo do požara i eskplozije u nukleranoj elektrani Tokaimura, a informacije o požaru su uskraćene.

Umjesto uz pomoć mašine, radnici u nukleranoj elektrani Tokaimura 1999. godine ručno su miješali uran u nerđajućim posudama zbog čega ih je na stotine bilo izloženo radijaciji, a dva radnika kasnije su umrla.

Na stotine osoba je bilo izloženo radijaciji, a na hiljade evakuisano u još ozbiljnijem incidentu koji se dogodio 1999. godine u Takaimuri kada je vlada saopćila da je došlo do nesreće svrstane na četvrti nivo međunarodne skale za procjenu nuklearnih i radioloških nesreća (INES).

U potresu koji je 2007. godine pogodio sjeverozapadnu obalu Japana, u kome je nastradalo osam osoba i došlo do kvara na nuklernoj elektrani Kashivazaki Kariva, došlo je do curenja radioaktivne vode, pucanja cijevi i požara.

Tokijska korporacija za električnu energiju (TEPCO) ni ranije nije obavještavala javnost, a ni vladu o brojnim incidentima: 1978. godine kontrolne šipke na reaktoru u Fukushimi su se pomjerile, ali o tome nije obavještena vlada, a 2006. godine TEPCO je prijavio da je, navodno, zanemarljiva količina radioaktivne pare iscurila iz Fukushime. Ovih dana informacije o nivou radioktivnosti su konfuzne i kontradiktorne.

S obzirom da japanska industrija u potpunosti zavisi od uvoza nafte, vlada se okrenula izgradnji nuklearnih postrojenja, tako da u zemlji postoji 54 nuklearki koje osiguravaju 30 posto energetskih potreba Japana.

U toku su radovi na izgradnji još dvije nuklearke, a planira se izgradnja još 12, međutim, ekspert za rizike i krizne situacije Tacumi Tanaka smatra da će u ovom trenutku vlada teško dobiti podršku za izgrađnju novih nuklearki u skoroj budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: