Čudna situacija
191

Zašto na Putinovoj paradi nije bilo vrhovnog komandanta ruske vojske?

G. M.
Održana parada u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Održana parada u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Na ovogodišnjoj povorci povodom Dana pobede u Rusiji, možda je najznačajnije odsustvo vođe zajedničkog štaba vojske, armijskog generala Valerija Gerasimova.

Ovogodišnja parada bila je prva na kojoj se nije pojavio najviši general ruske vojske, uz predsjednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua, trećeg čoveka koji drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala. Šojgu je, za razliku od Gerasimova, bio dio povorke u ponedeljak.

Kremlj nije rekao ni riječ o odsustvu Zajedničkog generalštaba, niti je objasnio razloge njegovog odsustva sa proslave. Prema zapadnim izvorima, Gerasimov je krajem aprila lično otputovao u Ukrajinu, gdje je na komandnom mjestu kod Izjuma trebalo da lično preuzme operativno-taktičku komandu ruske ofanzive na Donbas iz pravca Izjuma, piše Jutarnji list.

Ukrajinski izvori su 1. maja izvijestili da je Gerasimov ranjen u napadu na komandno mjesto u blizini Izjuma, navodno je zadobio rane od gelera u butini.

Ovu vijest prenio je i ruski nezavisni portal Angentstvo, koji je tvrdio da je Gerasimovu uklonjen komad gelera i da je general transportnim helikopterom Mi-8 prvo u Belgorod prevezen u stabilnom stanju, a zatim se ukrcao na transportni avion.

Od tada mu se gubi svaki trag, ali neki izvori navode da su ga svjedoci vidjeli kako je sam, bez pomoći, ušao u avion i da je izgledao zdravo.