Svijet
7

Zašto militanti Islamske države ne vole skraćenicu DAESH?

Klix.ba
Postoji naziv koji pripadnici Islamske države uopće ne tolerišu i zbog kojeg su obećali odrezati jezike onima koji ga budu koristili.

Naime, riječ je o nazivu DAESH, koji predstavlja akronim od arapskih riječi za naziv "Islamska država Iraka i Levanta". To je bilo staro ime, prije nego što su militanti prošlog ljeta proglasili "državu", nakon čega su se počeli nazivati zvanično "Država islamskog kalifata", skraćeno "Islamska država" ili IS. Dok čelnici IDIL-a pristaju na sve varijacije imena, zbog korištenja akronima DAESH militanti prijete smrću.

Naime, problem je u sličnosti sa arapskom riječi "daess", što u slobodnom prijevodu znači "zgaziti" ili "stati na nešto". I pored te činjenice, većina zapravo želi da se njihova tzv. država imenuje onako kako je čelništvo IDIL-a i zamislilo. Upravo zbog toga u zapadnim medijima postoji težnja da se općeprihvaćeni akronim ISIS odbaci i počne koristiti DAESH, koji bi slao poruku odbacivanja legitimiteta državotvornosti, piše CNN.

I pored svega, da li se IDIL uopće može zvati državom? Drže kontrolu nad teritorijom, imaju ograničeni oblik vlade, ali nedostaje im priznanje bilo koje zemlje, a sam pojam "islamska" dovodi se u pitanje.

Pored općeprihvaćenog stajališta da je IDIL za veći dio svijeta samo teroristička grupa, militanti sami sebe smatraju građanima istinske islamske države, dok su svi drugi jednostavno nevjernici. Ova samoproklamacija smatra se apsurdnom u najvećem dijelu islamskog svijeta.