Svijet
29

IDIL objavio Al-Baghdadijevu poruku, pozvao muslimane širom svijeta na borbu

Klix.ba
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi
IDIL je objavio audioporuku za koju tvrdi da potječe od njenog lidera Abu Bakra al Baghdadija, koja će, ako njena autentičnost bude potvrđena, biti njegova prva u proteklih nekoliko mjeseci.

Al Baghdadi je pozvao muslimane da "emigriraju u kalifat", koji je proglašen u dijelovima Sirije i Iraka. S obzirom na to da poruka govori i o sukobima u Jemenu, jasno je da je snimljena nedavno.

Analitičari tvrde da se čini kako je zaista riječ o Al-Baghdadijevom glasu, ali to nije zvanično potvrđeno.

Šta se zapravo dogodilo s vođom IDIL-a još uvijek nije potpuno jasno. Ranije je objavljeno da je teško ranjen u zračnom napadu koalicijskih snaga, a Radio Iran je čak objavio i da je mrtav.

Navodna Al-Baghdadijeva poruka je stigla u vrijeme kada su snage IDIL-a došle na manje od dva kilometra od Palmyre, jednog od arheoloških dragulja Bliskog istoka, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sirijski zvaničnici su upozorili da će IDIL uništiti Palmyru ukoliko je zauzme.

Najnovija poruka je objavljena putem medija Al Furqan, a pojavila se na nekoliko internet stranica.

Glas u poruci je jasan, odlučan, a u nekim dijelovima i melodičan.

Ako se poruka ispostavi autentičnom, to će biti i definitivan znak da nije mrtav, no, s obzirom na to da ga je nemoguće vidjeti, mogućnost da je povrijeđen još uvijek je aktuelna. Ipak, s obzirom na to da je poruka zapravo govor dug 33 minute, teško je vjerovati da ga je mogla održati osoba sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U poruci govornik koristi religijske citate i poziva muslimane širom svijeta da se pridruže IDIL-u.

"Nijedan musliman nema izgovor da se ne pridruži IDIL-u. Dužnost svakog muslimana je da se pridruži borbi. Pozivam vas da uzmete oružje i borite se bez obzira na to gdje se nalazite. Islam nikad nije bio religija mira, islam je religija rata. Ovo nije rat IDIL-a, ovo je rat svih muslimana, ali ga IDIL širi. Ovo je rat protiv nevjernika. Nema moći, časti, sigurnosti i prava osim pod sjenom kalifata", navodi se u poruci.

Al Baghdadijeva posljednja poruka je objavljena u novembru prošle godine. Prvi i jedini put u javnosti se pojavio u Mosulu nakon što su snage IDIL-a zauzele ovaj irački grad.

Iračko ministarstvo odbrane je prije dva dana objavilo da je u zračnom napadu poginuo drugi čovjek IDIL-a Abdul Rahman Mustafa Mohammed.