Svijet
8

Zašto je MH17 letio preko ukrajinske ratne zone?

Klix.ba
Treba utvrditi kako je Boeing 777, koji je danas oboren u vazdušnom prostoru Ukrajine, tamo dospio, kazao je za rusku Gazetu predsjednik federalnog sindikata kontrolora leta Sergej Kovalev ističući da su letovi iznad Donjecke oblasti zabranjeni zbog tamošnjih oružanih sukoba.
Foto: AFP
Foto: AFP

Avion Malaysia Airlinesa je oboren dok je bio na visini od 10 kilometara, nakon pada se zapalio, a svih 295 putnika i članova posade su poginuli. Izgleda je da je letio iznad prostora koji je zabranjen za putničke avione.

Kako podsjeća agencija Itar Tass, ukrajinske vlasti zatvorile su vazdušni prostor na istoku zemlje upravo zbog oružanih sukoba između proruskih i ukrajinskih snaga u kojima je oboreno nekoliko ukrajinskih letjelica, a posljednje dvije protekle srijede.

Još u aprilu su američkim avionima zabranjeni letovi preko Krima i okolnih voda.

Foto: AFP
Foto: AFP

Iz aviokompanije Malaysia Airlines su potvrdili da su izgubili kontakt sa letjelicom MH17 upravo kada se približavala ukrajinskoj granici sa Rusijom.

FlightAware navodi da je MH17 trebao biti na ruti kojom se izbjegava ovaj dio zemlje. Ruta je trebala biti bliže Krimu, a Flightradar24 je pokazao da je posljednji signal aviona došao sa istoka zemlje.

Iz aviokompanije još uvijek nisu davali izjave o padu aviona niti informacije zašto je išao preko istočne Ukrajine.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naredio hitnu istragu uzroka pada aviona, dok je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je avion možda oboren.