Svijet
5

Malezijski ministar odbrane: Dokazi pokazuju kako je avion oboren projektilom sa zemlje

Anadolija
Malezija je uvjerena kako je Malaysia Airlines MH17 srušen na istoku Ukrajine, nakon što je pogođen iz rakete sa zemlje, izjavio  je vladin ministar odbacujući tvrdnje medija da je avion možda srušen borbenom letjelicom, javlja Anadolija. 

Malezijski ministar odbrane, Hishammuddin Hussein je kazao kako prikupljeni dokazi od fragmenata iz aviona, jasno pokazuju kako je avion oboren  projektilom koji je lansiran sa zemlje.

"Vjerojatno nisu korišteni meci iz zraka u zrak, ali jesu sa tla prema zraku", dodao je Hussein. 

"Svejedno jesu li oni u vlasništvu Ukrajine ili Rusije, što još uvijek ne znamo, meci su morali doći iz BUK sistema i ovo ne smije poricati ni Evropa, NATO ni Rusija", dodao je Hussein.

Prošlo je više od dvije sedmice od kako se putnički avion srušio sa 298 putnika.  Od kada su se sukobi između vladinih trupa i ukrajinskih proruskih pobunjenika proširili, ometeni su međunarodni  pokušaji da se istraži što se zapravo dogodilo.

Ukrajina je kazala da je obustavila ofanzivne operacije u regiji kako bi  pomogla istraživanje područja, dok separatisti  optužuju  Kiev da borbama blokira  pristup.

Dok traje istraga radi utvrđivanja odgovornosti, Rusija je objavila video snimak koji navodno pokazuje da je Suhoj Su-25 - ukrajinski borbeni avion letio tri do pet kilometara od Boeinga 777-200 prije tragedije. Ove tvrdnje negira Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko.

U međuvremenu, strani vojni stručnjak koji trenutno istražuje nesreću, kazao je kako fragmneti, koji su spaljeni i vrlo mali,  pokazuju da je avion pogođen projektilom koji je ispaljen sa zemlje.

Ministar Hishammuddin savjetovao je sve korisnike interneta da ne utiču na nagađanja i glasine koje se šire putem društvenih mreža, jer time stvaraju nestabilnost i prouzrokuju neugodnost za članove porodica nastradalih putnika.