Svijet
0

Sve poznate činjenice o srušenom avionu Malaysia Airlinesa

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nakon pada aviona kompanije Malaysia Airlinesa u četrvrtak prošle sedmice, u kojem je poginulo 298 ljudi, mnoga pitanja su još uvijek neodgovorena. Američki portal USA Today donosi listu već poznatih činjenica o tragediji.

S kojim izazovima se istražitelji suočavaju na mjestu pada aviona?

Ruski pobunjenici su u nedjelju prisilili istražitelje da im predaju posmrtne ostatke žrtava te su im onemogućili pristup mjesu pada aviona. Još uvijek nije znavnično identificirano oko 100 tijela.

"Malezija je veoma zabrinuta što je kompromitovano mjesto pada aviona", rekao je malezijski ministar transporta Liow Tiong Lai u izjavi iz Ukrajine, gdje je predvodio tim od 133 istražitelja iz njegove zemlje.

Ukrajina i ruski separatisti su u subotu dogovorili uspostavljanje sigurnosne zone oko olupine aviona Malaysian Airlinesa, kako bi se omogućilo uklanjanje tijela nastradalih putnika.

Međunarodna delegacija je posjetila mjesto nesreće u petak navečer, ali se radilo o samo jednom malom dijelu lokacije.

Ko je bio u avionu?

Avion je prevozio 298 putnika, a žrtve dolaze iz 11 zemalja. Među žrtvama su 193 Holanđanina (jedan od njih je imao i američko državljanstvo), 43 Malezijca (uključujući 15 članova posade i dvije bebe), 27 Australaca, 12 Indonežana (uključujući i jednu bebu), 10 Britanaca (uključujući jednog koji je imao i južnoafričko državljanstvo), četiri Nijemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca, jedan Kanađanin i jedan Novozerlanđanin.

Kompanija Malaysia Airlines i strane ambasade su učinile sve kako bi uspostavili kontakt s članovima porodica žrtava, ali mnoge žrtve još uvijek nisu zvanično identificirane.

Gdje su crne kutije?

Vođa ruskih pobunjenika Alexander Borodal je rekao da su separatisti pronašli crne kutije i da će ih predati Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju.

Kojom vrstom projektila je avion oboren?

Američki zvaničnici tvrde da se radi o projektilu SA-11 zemlja - zrak, koji je oborio Boeing 777. Ovaj projektil je poznat kao Buk, a prvobitno je napravljen u Sovjetskom savezu. Njime je moguće pogoditi avion koji leti na visini od 21.000 metara.

Ko je oborio avion?

Najnoviji američki podaci govore da je ruska vlada ponudila više od jednog sistema ruskim separatistima prošle sedmice. Još uvijek nije potpuno jasno da li su separatisti tek dobili ove sisteme ili ih imaju kraće vrijeme te su bili obučavani da ih koriste u proteklih nekoliko dana.

Pentagon je u petak saopćio da ruski separatisti u istočnom dijelu Ukrajine nisu mogli imati i koristiti sofisticirani sistem koji je oborio avion Malaysia Airlinesa bez ruske pomoći.

Ukrajinska vlada je saopćila da je Boeing 777 oborio ruski avion.

Kuda je letio avion Malaysia Airlinesa?

Avion je letio iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru sa 283 putnika i 15 članova posade, a srušio se u istočnom dijelu Ukrajine, koji je pod kontrolom pobunjenika.