Poziv Catherine Ashton
0

"Zaštititi žene i djevojčice, one su najčešće žrtve"

FENA
Ahston: Milioni žrtava svake godine
Ahston: Milioni žrtava svake godine
Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton pozvala je, uime EU, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. novembra, međunarodnu zajednicu da radi više na borbi protiv nasilja nad ženama širom svijeta.

Ashton je istakla da je nasilje nad ženama i djevojčicama vjerojatno najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava našeg vremena te da kao takvo uzima milione žrtava svake godine, svih dobi, socio-ekonomskih, obrazovnih i geografske granice i utiče na sva društva.

"Seksualno nasilje i silovanje kao sredstvo rata donosi teške patnje i potkopava izgradnju mira, kao i ekonomski razvoj. Deseta godišnjica Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija je prilika za jačanje borbe protiv seksualnog nasilja, da bi osnažili žene da poduzmu mjere u osiguranju mira i privođenju počinitelja pred lice pravde.

Deceniju nakon činjenica, EU je spremna da bude primjer. Međutim, nasilje nad ženama nipošto nije problem ograničen samo na sukobe. Eliminiranje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama je prioritet za EU", naglasila je Ashton, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Pozvala je sve zemlje da pojačaju borbu protiv nekažnjivosti i da zaštite i reintegriraju žrtve nasilja.

"To uključuje žene i djevojčice koje su pogođene štetnim tradicionalnim praksama kao što je sakaćenje ženskih genitalija, žensko čedomorstvo i odabir spola djeteta prije rođenja, kao i žrtve porodičnog nasilja, koje je jedan od najčešćih i najmanje vidljivih oblika nasilja nad ženama", kazala je Ashton, dodajući kako će Evropska unija podržati zemlje trećeg svijeta u njihovim naporima.

Osnivanje novog UN-og subjekta koji je posvećen pravima žena i ravnopravnost polova "UN žena" trebali bi pomoći u jačanju sposobnosti međunarodne zajednice za suzbijanje nasilja nad ženama. Radujem se bliskoj suradnji sa "UN žene", kazala je Ashton.