{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kampanja borbe protiv nasilja nad ženama

F
2.9.2010. u 21:01
0
0
Kampanja borbe protiv nasilja nad ženama
0
Kampanja borbe protiv nasilja nad ženama
Evropski poslanici svih političkih tendencija pokrenuli su u četvrtak kampanju borbe protiv nasilja nad ženama, tog zla koje pogađa svaku četvrtu ženu u Evropi, izjavio je beligijski socijalistički poslanik Marc Tarabella.
Evropa potcjenjuje ovaj problem iako su posljednji podaci alarmantni, izrekli su poslanici osudu u toku konferencije za štampu u Evropskom parlamentu. Još danas, više od 60 miliona žena na našem kontinentu su žrtve nasilja bar jednom u njihovom životu.

Poslanici su zatim zatražili da se uvede evropska godina borbe protiv nasilja i izrazili želju da se usklade evropski zakoni u borbi protiv ovog zla, prenio je AFP.

"Svaka četvrta žena je žrtva fizičkog nasilja najmanje jednom u svom životu, 10 posto žena su žrtve seksualnog nasilja u Evropi i Francuskoj, svaka četiri dana umire jedna žena od posljedica udaraca koje joj nanese njen partner. To je potpuno nedopustivo", kazao je Tarabella.

"U 21. stoljeću smo, a ponašamo se još kao divljaci. Već 60 godina živimo bez rata, ali je rat u našim domovima. Potrebna je evropska direktiva, jer se u nekim kulturama nasilje nad ženama još uvijek ne smatra zločinom", kazala je bugarska liberalna poslanica Antonija Parvanova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: