Historijski trenutak
527

Zastava se zavijorila u centru Dublina: Irska je i zvanično priznala Palestinu

V. K.
Zastava Palestine ispred parlamenta podignuta odmah do ukrajinske (Foto: RTE.ie)
Zastava Palestine ispred parlamenta podignuta odmah do ukrajinske (Foto: RTE.ie)
Nakon što je španski premijer Pedro Sanchez jutros saopćio odluku o priznanju Palestine, uslijedio je sličan potez iz Dublina - Irska je i zvanično priznala Palestinu.
Kao što je i najavljeno, Vlada Irske danas će i zvanično krenuti u formalizaciju priznanja što će značiti i pretvaranje predstavništva Irske u Palestini u ambasadu te unapređenje odnosa između Irske i Palestine.

Ambasador države Palestine u Irskoj također će biti imenovan nakon formalnog zahtjeva i odobrenja vlade.

"Apsurdno je govoriti o tome kako je priznanje Palestine antiizraelski potez. Nema smisla iznositi tu optužbu ili tu tvrdnju. Mislim da će naša odluka biti katalizator za druge da razmotre svoju poziciju. Mislim da je ovo veoma značajan i historijski trenutak za našu zemlju, kao i Španiju te Norvešku", rekao je šef irske diplomatije Micheal Martin.

Premijer Irske Simon Harris također je rekao kako se ova historijska odluka donosi u trenutku brutalnih izraelskih napada na Rafah.

"Nažalost, sada imamo novi odvratni trend koji se pojavljuje i u kojem se događaju stvari apsolutnog užasa, a premijer Izraela izađe i to opisuje kao tragičnu grešku. Tragična greška bila je bombardovanje humanitarnih radnika u aprilu koji su pokušavali da osiguraju hranu izgladnjelim stanovnicima Gaze", poručio je.

Nakon Norveške, Irske i Španije, sličan potez u narednim sedmicama mogle bi donijeti i druge države, prvenstveno Malta i Slovenija koje su ranije potpisale zajedničku izjavu kako će priznati državu Palestinu.