Istraživanja
0

Zarazu izaziva E. coli koja stvara opasne "šiga toksine"

FENA
Smrtonosni soj Escherichije coli koji hara na sjeveru Njemačke može pretežno da se nađe u crijevima ljudi, a ne životinja, objavio je danas njemački list "Tagesspiegel", citirajući zaključke naučnih istraživanja.

Bakterija odgovorna za 23 smrtna slučaja, koja je zarazila više od 2.000 ljudi, ne pripada tipičnoj vrsti enterohemoragijske E. coli (EHEC), već prije enteroagregativnoj E. coli, poznatoj pod skraćenicom EAEC, koju karakterizira teška dijareja, prenio je AFP.

EAEC bakterije se ne mogu naći u digestivnom traktu goveda, ali se mogu registrirati u sistemu za varenje ljudi, izjavio je stručnjak njemačkog Federalnog instituta za procjenu rizika Lotar Beutin.

"Takvi patogeni su dobro prilagođeni čovjeku", upozorio je Beutin, koji smatra da nije vjerovatno da je bakterija dospjela do ljudi preko tečnog stajnjaka.

EAEC bakterija je naročito opasna za ljude jer se zadržava u njihovim crijevima i tu proizvodi otrove poznate pod nazivom "šiga toksini".

Njemačka dosad nije uspela da ukaže na jedinstven izvor kontaminacije, ali je upozorila potrošače da ne jedu biljne klice, sirovi paradajz, salatu i krastavce, naročito na sjeveru zemlje, gdje je zaraza najviše koncentrirana.