Pronađeni uzročnici
0

Klice graha glavni krivci za epidemiju E. coli

SRNA
Zdravstveni zvaničnici smatraju da su lokalno uzgojene klice graha uzrok epidemije bakterije E.coli na sjeveru Njemačke, od koje su do sada umrle 22 osobe, a stotine se razboljele u Evropi.

Portparol Ministarstva poljoprivrede Donje Saksonije Gert Hahne rekao je agenciji AP da je ova država već uputila upozorenja ljudima da prekinu da jedu klice, koje se često koriste za salate.

On je dodao da rezultati testova još nisu nedvosmisleno pokazali da su klice iz Donje Saksonije "krivci", ali svi pokazatelji ukazuju na njih kao glavni uzrok.

Hahne je dodao da su mnogi restorani u kojima su ljudi jeli prije nego su se razboljeli primili isporuku klica.

Za sada, dodao je on, neće se ukidati upozorenje koje se odnosi na izbjegavanje konzumiranja paradajza, krastavaca ili zelene salate.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da su još 103 osobe u 12 zemalja zaražene, od kojih je većina putovala nedavno u Njemačku.

Bakterija ešerihija koli nalazi se u crijevima goveda i ovaca i većinom je bezopasna.
Neki oblici ili sojevi, kao što su enterohemoragična ešerihija koli (EHEC) mogu da uzrokuju dijareju, grčeve u stomaku i groznicu, iako se većina oporavi u roku od nekoliko dana.

Mali broj pacijenata razvije potencijalno smrtonosan hemolitičko uremijski sindrom (HUS), koji napada bubrege i centralni nervni sistem.

	Bakterija se zalijepi za zidove crijeva i odatle ispumpava toksine.