{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka: 2.000 inficiranih i 17 mrtvih znak epidemije

F
2.6.2011. u 12:54
0
3
Njemačka: 2.000 inficiranih i 17 mrtvih znak epidemije
0
Njemačka: 2.000 inficiranih i 17 mrtvih znak epidemije
Smrtonosna crijevna bakterija E. coli odnijela je danas 17. žrtvu, dok stručnjaci u Njemačkoj nastavljaju potragu za uzrokom zaraze koja je drastično smanjila prodaju povrća širom Evrope.
Od zaraze je danas preminula 84-godišnja žena, 17. žrtva misteriozne bakterije, od kojih su svi smrtni slučajevi osim jednog registrirani u Njemačkoj.

Širenje bolesti EHEC (enterohemoragijska ešerihija koli) počelo je prije skoro mjesec dana, saopćio je njemački Nacionalni centar za zarazne bolesti, iako je vijest o prvim slučajevima zaraze objavljena sredinom maja, prenio je AFP.

U Njemačkoj se od EHEC bakterijske infekcije broj inficiranih, koji i dalje raste, popeo na čak 2.000 ljudi, tako da se već govori o epidemiji i situacija poredi s vremenom kuge.

"Mi posmatramo tokove bolesti, koji nam do sada nisu bili poznati", rekao je u četvrtak profesor Hendrik Lennert, direktor medicinske klinike u Luebecku, gdje se, isto kao i u gradu Kuehl, na krajnjem sjeveru zemlje, sve više pacijenata bori s problemom otkazivanja bubrega i neurološkim problemima.

Direktor bolnice u Kuehlu, profesor Stefan Schreiber, kako danas prenosi štampa, govori o epidemiji i "medicinsku bespomoćnost" poredi s vremenom kuge.

"Ne postoje nikakvi standardi u terapiji za tretman tih pacijenata", kaže poznati ekspert za bubrege s klinike u Kilu, naglasivši da je vrijeme trajanja bolesti i tok same bolesti iznenadio ljekare.

Samo u Kuehlu, glavnom gradu njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, smještenoj na krajnjem sjeveru zemlje i granici prema Danskoj, leži oko 100 pacijenata, inficiranih EHEC-bakterijom, od kojih je čak 95 sa simptomima HUS (hemolitičko-uremijski sindrom), koji vodi ka otkazivanju bubrega i mogućoj smrti.

Mediji javljaju da je HUS sindrom vjerovatno pogodio trećinu ukupno inficiranih pacijenata u Njemačkoj.

U međuvremenu Evropska unija je "rehabilitirala" španske krastavice, za koje se u Njemačkoj prvo vjerovalo da su izvor zaraze, a ljekari u Njemačkoj, javljaju mediji, razvili brzi sistem identificiranja bakterije, koja se može utvrditi za samo nekoliko sati.

U Njemačkoj su upućeni i prvi apeli za sakupljanje krvi.

"Mi, doduše, imamo dobro organizirano snabdijevanje konzervama krvi, ali ne bismo smjeli zaboravitimo da sezona godišnjih odmora stoji pred nama, u kojoj, iskustvo govori, zbog povećanog broja nesreća, treba i više krvi", rekao je portparol jednog zdravstvenog osiguranja iz pokrajine Meklenburg Prednje Pomeranije.

Ako EHEC kod pacijenata krene "kako ne valja", onda je potrebna nova krv, tako da su mnogi apelirali na dobrovoljno davanje krvi, a gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz i senatorica zdravlja Kornelia Pruefer-Storks, pokazali to i svojim ličnim primjerom i dali krv.

Eksperti grozničavo tragaju za uzrokom zaraze, koja se sa sjevera Njemačke proširila na cijelu teritoriju zemlje, a Pruefer-Storks je rekla da je skoro nevjerovatno da se bolest prenese s čovjeka na čovjeka ako se ljudi pridržavaju normalnih higijenskih pravila.

Sve dok se ne utvrdi izvor zaraze, dotle će se "tapkati u mraku" i dotle treba da bude na snazi upozorenje Instituta Robert Koch o higijenskim standardima i izbjegavanju krastavaca, paradajza i zelene salate, ponavljaju i danas njemački mediji, koji, ukazujući na ovu opasnu crijevnu infekciju, praćenu teškim proljevima i otkazivanjem bubrega - što dovodi do smrti - navode statističke podatke da se mora računati sa oko pet posto žrtava od ukupnog broja oboljelih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: