Zaleđeni milioni dolara
0

Zaplijenjen kadilak i sačmara osnivača Megauploada

Sarajevo-x.com
Kim Schmitz (desno) (Foto: AFP)
Kim Schmitz (desno) (Foto: AFP)
Policija Novog Zelanda zaplijenila je ružičasti kadilak i sačmaru te zaledila milione dolara osnivača online platforme Megaupload, Kima Schmitza, koji je optužen za online pirateriju.

Naoružani policajci izvršili su raciju na Schmitzovom imanju u Aucklandu i zaplijenili sve vrijedne predmete, a uhapšenom Kimu i još trojici ljudi odbijen je zahtjev za kauciju. Policija Novog Zelanda je izdala obavještenje za medije rekavši da je osnivač Megauploada pokušao aktivirati desetak sigurnosnih uređaja i povući se u sigurne odaje svoje kuće, ali su ga policajci uspjeli uhapsiti.

"Aktivirano je desetak električnih brava i mehanizam za koji su naši eksperti pronašli rješenje, a za to vrijeme se osumnjičeni povukao u sigurnu sobu svoje kuće, ali smo i tamo provalili. Pored njega je bila skraćena puška sačmara pa smo i to zaplijenili", navodi se u policijskom izvještaju, prenosi AFP.

Kim Schmitz poznat i kao Kim Dotcom uhapšen je u isto vrijeme kada i Holanđanin Bram van der Kolk te Nijemci Finn Batato i Mathias Ortmann.

Američke vlasti traže od Vlade Novog Zelanda izručenje Schmitza Sjedinjenim Američkim Državama. Američke vlasti ga optužuju da je nelegalno prisvojio 175 miliona dolara kršeći autorska prava.

Zatvaranje Schmitza i njegovih saradnika izazvalo je Anonymouse da napadnu stranicu FBI-a i obore je na jedan dan, a postoje i tvrdnje da hakerska grupa napada i web-stranicu Američke vlade.