Zaplijenjeno i oružje
0

Megaupload imao elektronsku zaštitu, policija obijala brave

SRNA
Kim Schmitz (desno) (Foto: AFP)
Kim Schmitz (desno) (Foto: AFP)
Policija Novog Zelanda morala je da obija elektronske brave i prostoriju sa specijalnom zaštitom da bi uhapsila vlasnika web stranice Megaupload zbog kršenja autorskih prava, saopštili su danas organi reda.

Njemački državljanin Kim Schmitz, poznat i kao Kim Dotcom, jedna je od četiri osobe uhapšene tokom istrage koju je vodio američki Federalni istražni biro. Novozelandska policija zaplijenila je automobile i ostalu imovinu u vrijednosti od nekoliko miliona dolara.

   Uhapšenima se stavlja na teret da su od reklama i pretplate na Megauploadu  zaradili 175 miliona dolara, te da su oštetili nosioce autorskih prava za više od 500 miliona dolara.

   Policijski zvaničnik izjavio je danas da su desetine policajaca, uz podršku helikoptera, provalile u kuću na raskošnom imanju nakon što je Dotcom odbio da im dozvoli ulaz.

"Iako su se naši službenici jasno predstavili, gospodin Dotcom se povukao u kuću i aktivirao veliki broj elektronskih brava", izjavio je detektiv inspektor Grant Warmland.

   Policajci su obili brave, a Dotcom se zabarikadirao u bezbjednoj sobi, u koju su pripadnici policije morali da provale.

   "Kada su se probili u ovu sobu, pronašli su Dotcoma u blizini vatrenog oružja koje je ličilo na skraćenu sačmaru. To nije bila laka akcija, kao da smo samo pokucali na vrata", rekao je Varmland.
   U kući su zalijenjena dva komada vatrenog oružja, a jedan 55-godišnji Novozelanđanin optužen je za ilegalno posjedovanje pištolja. Zaplijenjeni su kompjuteri i dokumentacija, kao i osam miliona američkih dolara u finansijskim institucijama.

   Hapšenja su obavljena u vrijeme kada se u američkom Kongresu vodi debata o prijedlogu zakona o borbi protiv piraterije na internetu.

   Zakonodavci su na neodređeno vrijeme odgodili glasanje o predloženim rješenjima, poslije masovne protestne akcije velikih internetskih kompanija i korisnika svjetske informacione mreže prije dva dana.