Miguel Angel Moratinos
0

"Zapadni Balkan je prioritet Evropske unije"

FENA
Miguel Angel Moratinos (Foto: Reuters)
Miguel Angel Moratinos (Foto: Reuters)
Španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos izložit će u četvrtak vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u Bruxellsu prioritete španskog predsjedavanja Evropskom unijom. Prema najavama iz Madrida, među prioritetima u prvoj polovini ove godine je i ubrzano približavanje zapadnog Balkana Uniji.

Kada je u pitanju BiH, najavljeno je da iz Unije više neće biti značajnijeg pritiska na političare, nego će prednost biti data dijalogu sa bh. zvaničnicima, a odgovornost prepustiti domaćim političarima, javio je Radio Slobodna Evropa.

Španski ministar će, također, izvjestiti članove ovog odbora i o rezultatima sastanka šefova vanjskih i općih poslova EU, održanog 25. i 26. januara.

Glavne teme ministarskog sastanka održanog krajem januara bili su špansko predsjedavanje EU-om u prvoj polovini godine, primjena Lisabonskog ugovora, ekonomski oporavak unije i jačanje njene vanjske politike.

Održan je i politički dijalog EU i Srbije, kada su se šefovi diplomatija Srbije i Španije, Vuk Jeremić i Moratinos, kao i evropski komesar za proširenje Olli Rehn složili da će 2010. biti važna godina za evropsku budućnost Srbije i zapadnog Balkana u cjelini.