Miguel Angel Moratinos
0

"Španija će BiH posvetiti najveću pažnju"

FENA
Miguel Angel Moratinos (Foto: Reuters)
Miguel Angel Moratinos (Foto: Reuters)
Španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos ocijenio je u utorak kako je "osnovno" da se Evropska unija otvori drugim zemljama, posebno Balkanu, kada jednom s Lisabonskim ugovorom budu riješene institucionalne teškoće.

Španija, koja od 1. januara predsjedava EU-om, "smatra kako nema razloga da se stvaraju prepreke politici otvorenih vrata", izjavio je on prilikom susreta s evropskim novinarma koji su na dužnosti u Madridu, prenio je AFP.

Moratinos je posebno govorio o zemljama bivše Jugoslavije, ocijenivši da je Bosna i Hercegovina među njima "najkrhkija" i da će joj "Španija posvetiti najveću pažnju" za vrijeme svog predsjedavanja.

On je spomenuo i Island, koji se ove godine kandidirao i mogao bi ući u EU 2012. godine, i Tursku, izrazivši nadu da će ona nastaviti da otvara nova poglavlja u pregovorima za ulazak u EU, ali da bi ta procedura mogla biti "duga".

Moratinos je naglasio da Španija neće za vrijeme svoga predsjedavanja priznati Kosovo, ali da će se zauzeti za konstruktivan stav prema njemu.