Skandalozni prilog
0

Zapad osudio lažni izvještaj gruzijske TV

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zapadne sile osudile su u ponedjeljak lažni izvještaj jedne gruzijske televizije prema kome su ruski tenkovi ušli u gruzijsku prijestolnicu Tbilissi i ubili gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija, ocjenjujući da je to produbilo razlike na gruzijskoj političkoj sceni.

"Čini se da je to stvorilo još dublje unutarnje političke podjele. Moguće je čak da je to bila i namjera", ocijenio je posebni izaslanik Evropske unije za južni Kavkaz Peter Semneby, prenosi Reuters.

On je dodao da to nije doprinijelo stabilnosti u Gruziji i regiji.

Stanica Imedi TV emitirala je 20-minutni prilog koji je najavila kao "imitaciju mogućih događaja", ali mnogi gledatelji to nisu primijetili jer je od silnih poziva došlo do kraha u mobilnim vezama, a mnogi stanovnici Tbilissija istrčali su na ulice.

Koristeći arhive iz sukoba Rusije i Gruzije u augustu 2008., gruzijska TV stanica je prikazala napredovanje ruskih tenkova.

Medijska kuća se kasnije ispričala zbog panike koju je prilog izazvao, ističući da je jedina namjera bila prikazati "kako bi izgledao najgori dan u povijesti Gruzije".

TV Imedi, koju vodi bliski Saakašvilijev saveznik, nije sakrila činjenicu da je prilog nastao kao odgovor na odvojene susrete dvoje opozicijskih lidera, Zuraba Nogaidelija i Nino Burdžanadze, s ruskim premijerom Vladimirom Putinom krajem prošle godine i ovog mjeseca.

Gruzijska opozicija je saopćila da vlada stoji iza izvještaja TV Imedi, što je vladin glasnogovornik odbacio kao "apsurdno".

Britanska agencija podsjeća da su zapadne sile veoma zabrinute zato što država manipulira medijima u Gruziji.

Nakon petodnevnog oružanog sukoba Rusije i Gruzije augusta 2008. godine diplomatski odnosi dviju zemalja su zategnuti, avionske linije su prekinute i na snazi je ruski trgovinski embargo prema Gruziji.

To veoma otežava život običnim Gruzijcima od kojih mnogi imaju rodbinu u Rusiji.