Opozicione stranke
0

Gruzijska opozicija za dijalog s Moskvom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest gruzijskih opozicijskih stranaka u ponedjeljak je izrazilo spremnost za "nastavak dijaloga s Rusijom radi normalizacije odnosa dviju zemalja i mirnog ujedinjavanja Gruzije", navedeno je u njihovoj zajedničkoj izjavi koju prenosi Itar-Tass.

Izjavu su potpisali lider stranke Za pravednu Gruziju Zurab Nogaideli, predsjednik Konzervativne stranke Zvijad Džidziguri, lider Stranke naroda Koba Davitašvili i lideri još tri opozicijske organizacije, navodi agencija.

U izjavi se navodi da je subotnja "specijalna reportaža" o navodnom upadu ruske vojske u Gruziju TV Imedi bila "informativni teroristički akt protiv stanovnika Gruzije koji je izvršio (gruzijski predsjednik) Mihail Saakašvili radi očuvanja svoje vlasti".

"Ta emisija stvorila je opasnost po zdravlje ljudi, njihov duševni mir i život", istaknuto je u izjavi.

Bivša predsjednica gruzijske skupštine, a sada čelnica opozicijskog Demokratskog pokreta - Jedinstvena Gruzija, Nino Burdžanadze ranije u ponedjeljak je izjavila da Gruzija "ima resurse za reguliranje odnosa s Rusijom, ali da Mihail Saakašvili tih resursa nema".

Burdžanadze je u intervjuu dnevniku Asaval-Dasavali rekla da je u vrijeme posjete Moskvi 4. i 5. marta i susreta s ruskim dužnosnicima "vidjela da postoje mogućnosti za vođenje dijaloga s Rusijom i traženje puta za rješavanje problema koji postoje u odnosima dviju zemalja".

"Saakašvili nema resursa za normalizaciju odnosa sa Rusijom i zato je toliko nervozan", rekla je Burdžanadze.

Rusija je nakon "petodnevnog rata" u augustu 2008. priznala neovisnost gruzijskih autonomija Abhazije i Južne Osetije, koje je Gruzija proglasila okupiranim teritorijima i potom prekinula diplomatske odnose s Rusijom.

Gruzijski TV kanal 13. marta je prikazao "specijalnu reportažu" u kojoj se govorilo o "upadu ruske vojske", ubojstvu Saakašvilija i formiranju nove vlade s Nino Burdžanadze na čelu, a o hipotetičkoj prirodi prikazanih događaja upozorenje je izrečeno samo pred početak i po završetku emisije.

Gledatelji koji nisu uspjeli čuti upozorenje ozbiljno su shvatili emisiju s inscenacijom početka rata s Rusijom i uspaničili su se, a neki stanovnici glavnog grada Gruzije već su se bili počeli pripremati za evakuaciju, prenose ruske novinske agencije.